Mihajlović: Smanjenje potrošnje nacionalni interes, jednostavnom procedurom do solarnih panela 1Foto: FoNet/Kabinet

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je ministarstvo raspisalo javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele, pomoću kojih će računi za električnu energiju biti višestruko manji.

Mihajlović je rekla za tv Prva da je procedura ista kao za dodelu subvencija za zamenu stolarije i da je sledeći korak na jedinicama lokalne samouprave, saopštilo je ministarstvo.

„Početkom oktobra će ministarstvo potpisati ugovore sa gradovima i opštinama, koji će posle toga raspisati dva javna poziva, ka kompanijama koje će ugrađivati solarne panele i ka građanima. Realno je da početkom novembra imamo prve ugovore sa građanima. I za ovaj projekat polovinu novca daje država, odnosno ministarstvo i lokalne samouprave, a 50 odsto plaćaju građani“, rekla je ona.

Mihajlović je istakla da je procedura, u odnosu na raniji period, maksimalno pojednostavljena, kao i da se investicija isplati za sedam do osam godina.

„Prosečno domaćinstvo u Srbiji troši oko 400 kilovat-sati mesečno, sa računom od oko 3.500 dinara. Jedan solarni panel može da proizvede oko 430 kilovat-sati, njegova cena je 4.000 evra, a polovinu novca daje država. To znači da se isplati za sedam do osam godina, a rok trajanja panela je 25 godina, pritom će građani mesečno plaćati samo fiksne troškove koji su oko 700 dinara“, precizirala je ministarka. Dodala je da je bitno i da nema administrativnih procedura.

„Ranije je bilo potrebno i više od 20 koraka i procedura, čekalo se od šest meseci do godinu dana. Mi smo sve sklonili. Кada se instalira sistem, potpiše se ugovor sa snabdevačem, distribucija je dužna da ga u roku od pet dana poveže na mrežu. Nema šaltera, nema čekanja, nema birokratije“, objasnila je Mihajlović.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Mihajlović: Smanjenje potrošnje nacionalni interes, jednostavnom procedurom do solarnih panela”

  1. Gospodjo,sta bi sa prozorima,vratima,fasadama sto nas vise interesuje ,osobito kredit za otplacivanje jer mnogi nemaju tu polovinu koju pominjete.Kad bi ovo bilo uradjeno onda bismo govorili o panelima.Nije svima vazno isto.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.