Izložba Milene Pavlović Barilli, posle velikog uspeha koji je imala u Muzeju Grada Rijeke, otvorena je 30.maja u reprezentativnoj sali “Umberto Veruda” u Palazzo Costanzi u Trstu.

Pokrovitelji ovog velikog projekta u Trstu bili su Comune di Trieste (Grad Trst) i Comunit? religiosa Serbo Ortodossa (Srpska pravoslavna crkvena opština), na čelu sa predsednikom, Bogoljubom Stojićevićem, koji su izložbu, kao deo mulitdisciplinarnog projekta „Milena Pavlovic Barilli – …legando le onde alla stelle..“ organizovali i realizovali u saradnji sa Galerijom Milene Pavlović Barilli iz Požarevca i Ministarstvom spoljnih poslova Republike Srbije.

Pred velikim brojem zvanica iz javnog, kulturnog i političkog života Trsta, regije Friuli-Venezia- Giulia i provincije „ Trieste“, na otvaranju izložbe su sa komplimentima o Mileninom jedinstvenom umetničkom stvaralaštvu govorili zamenica gradonačelnika Grada Trsta, dottoressa Fabiana Martini, direktor Muzeja,dottore Adriano Dugulin i rukovodilac projekta, Jelica Milojković, muzejski savetnik.

-Izložbu je nadahnutim rečima otvorila Ana Hrustanović, ambasador Republike Srbije u Italiji, a sam događaj ulepšale su devojke odevene u svečane haljine rađene po nacrtima Milene Pavlović Barilli. Tom prilikom, gospođi Martini, kao predstavniku Grada Trsta i direktoru Dugulinu, uručene su reprint grafije Milene Pavlović Barilli, koje je realizovala Svetlana Pokrajac, profesor primenjenih umetnosti. Poseban ton i veliku čast otvaranju izložbe dale su svojim prisustvom članice „ Italijanske federacije poslovnih i žena umetnika– Sekcije u Trstu“ (Club BPW di Trieste) Marianna Accerboni, predsednica,Gabriella Vaglieri, potpredsednica i Edoarda Grego. Grad Trst i SPCO su izvanredno organizovali marketinšku promociju ovog događaja o čemu svedoče ukusno opremljeni veliki panoi u gradu i na fasadi Palazzo Costanzi. Štampani i elektronski mediji su takođe dali veliki publicitet izložbi jedne od najavangardnijih evropskih umetnica prve polovne XX veka i jedine predstavnice postnadrealizma u Srbiji, prenosi svoje impresije Jelica Milojković, rukovodilac projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari