Miletić demantuje tvrdnje da je Prajd za 2023. neovlašćeno zakazan: Prijavili smo šetnju i MUP-u i Gradu Beogradu 1Foto: (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC)

Goran Miletić iz Beograd Prajda i jedan od organizatora nedavno održanog Evroprajda u Beogradu, demantuje za Danas navode iz pojedinih medija da je Prajd koji je zakazan za 9. septembar sledeće godine u stvari neovlašćeno zakazan.

Naime, Marko Mihailović, takođe jedan od organizatora Evroprajda, tvrdi da je Prajd za sledeću godinu neovlašćeno zakazan, jer, kako je rekao za portal “Vreme”, odluku Ustavnog suda o zabrani Evroprajda još uvek čekaju.

On tvrdi da je MUP-u skup za iduću godinu zakazao neko ko nije ovlašćen da to radi, odnosno neko ko uopšte ne živi u Srbiji.

Da li je u pitanju sukob unutar zajednice ili samo loša komunikacija, ostaje da se vidi, pošto je Mihailović najavio da će se medijima obratiti u petak.

Miletić s druge strane ističe da Beograd Prajdu i svima koji su učestvovali u organizaciji Evroprajda predstoji prvo proces analize svega iz ove godine, kao i razgovori sa svim akterima i saradnicima kako bi izvukli pouke iz proteklih meseci.

“Ovako rana najava Prajda za narednu godinu je znak da neki delovi vlasti, naročito gradska, često ne sarađuju u punom obimu uz izgovor da nisu na vreme obavestene. Što se nas tiče, već sada smo spremni za razgovore”, ukazuje Miletić za naš list.

Inače, iz Beograd Prajda ukazuju da su zahtevi ostali isti još od 2017. godine, a podrazumevaju usvajanje zakona o istopolnim partnerstvima i o rodnom identitetu, te javnu osudu vlasti za govor mržnje i nasilje koje je usmereno ka LGBTI+ zajednici.
“Podrazumeva i edukaciju mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu, rehabilitaciju svih građana Srbije koji su pre 1994. godine bili sudski i na druge načine progonjeni zbog svoje seksualne orijentacije”, ukazuju iz Beograd Prajda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari