Milica iz Niša jedina u Srbiji pravi “art dols”: Ponekad sretnem ljude koji liče na moje lutke 1Foto: Privatna arhiva

Milica Štrbo iz Niša ima neobičan i jedinstven hobi. Ona jedina u Srbiji više od 12 godina pravi umetničke lutke.

U svojoj dosadašnjoj umetničkoj  karijeri napravila je više od 100 lutaka, a inspiracija za njih su joj ljudi koje sreće u svakodnevnom životu, kao i pojedini prijatelji.

Ponosna je što njena lutka, devojka u srpskoj narodnoj nošnji od nedavno krasi izlog kancelarije Turističke organizaje Niša na samo ulazu u Tvrđavu u tom gradu.

“Iako sam po vokaciji sociolog, a radim u Zavodu za udžbenike u Nišu, završila sam srednju umetničku školu i odavno sam zainteresovana za umetnost. Oduvek sam bila fascinirana kineskim lutkama. Tako je nekako krenulo moje interesovanje za lutke, pa sam pre 12 godina napravila svoju prvu umetničku lutku, inspirisana mojim dobrim prijateljem Bucom. To je snimila moja prijateljica Olja i postavila je snimak na Jutjub”, priseća se Milica kako je sve počelo.

Milica iz Niša jedina u Srbiji pravi “art dols”: Ponekad sretnem ljude koji liče na moje lutke 2
Foto: V. Torović

Kako danas u doba interneta i društvenih mreža informacija vrlo lako putuju s jednog na drugi kraj sveta, Milici se preko Fejsbuka javila Elena Kumina iz Tel Aviva, jedna od naboljih umetnica koja pravi umetničke lutke

“Kod nje sam završila master rad. Ona je zaslužna za to što sam nastavila da pravim „art dols“, priča umetnica.

Milici za izradu jedne lutke treba najmanje dva, tri dana, posebno joj je lako kad ima inspiraciju.

“Onda sve ide vrlo brzo. Od specijalne gline napravim lutku, neke moraju da se peku, a neke se suše. Onda joj sama šijem kostim. Možda bi profesionalna krojačica bolje napravila haljine i odela, ali onda to nije moje umetničko delo. Šijem im i najsitnije detalje, kao što su čarape, podsuknje, podvezice…”, objašnjava Milica.

Ponosna je što svaka njena lutka ima svoj karakter i svaka priča neku životnu priču.

“Dešava mi se da sretnem čoveka koji liči na moju lutku, što je za mene vrlo šokantno”, iskrena je ona.

Miličine tri lutke bile su predstavljene na Svetskoj izložbi u Barseloni, bila je pozvana na izložbu u Rusiju, ali nije otišla jer joj je put bio preskup.

– Postoje kolekcionari koji su spremni mnogo da plate za jednu lutku, sigurno više od 1.000 evra. Umetnica Olga Ekupec iz Rusije mi je ispričala da je napravila vuka za Majkla Džeksona. Ko zna koliko je para dobila”, kaže ona.

Milica deci njenih prijatelja ne mora da objašnjava da to nisu lutke za igranje.

“Interesantno je da deca odmah prepoznaju da moje lutke nisu za igranje i ne traže mi da se igraju sa njima. Odraslima moram da objašnjavam da to nisu lutke za decu”, priča Milica.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari