Zajednička firma Pirot energo, koju su osnovali opština Pirot, Korporacija Tigar i milanska firma Dekotra, baviće se projektovanjem i izgradnjom mini elektrana u slivu Nišave i prodajom električne energije.

Ugovor o osnivanju firme potpisali su Vladan Vasić, predsednik opštine, Ljubo Miskin, predsednik milanske firme Dekotra i Dragan Nikolić, direktor Korporacije Tigar.

– Većdve godine radimo na studiji optimalnog iskorišćavanja sliva Nišave, na kojem ima oko 40 lokacija za izgradnju mini-centrala. Njihova ukupna snaga mogla bi da dostigne 45 megavata. Rečje o početku druge faze u izradi dokumentacije, a zatim sledi privlačenje potencijalnih investitora i strateških partnera. Mislim da je to izazov za investitore – izjavio je posle potpisivanja ugovora Vladan Vasić, predsednik opštine Pirot.

Dragan Nikolić, predsednik pirotskog Tigra, podsetio je da je formiranje nove firme značajan korak ka efikasnom korišćenju postojećih hidropotencijala.

– Značaj obnovljivih izvora energije poznat je i srećna je okolnost što u pirotskom kraju ima kapaciteta koji će biti korišćeni za mini-centrale. Tigar je, inače, izuzetno zainteresovan za ovaj projekat, a nadam se da će nas i zakonska regulativa „pratiti“ kako bi stvorili uslove za investicije – rekao je Nikolić, a Ljubo Miskin je ukazao na činjenicu da korišćenje hidropotencijala može da bude dobar primer i za druge opštine u Srbiji. „Posle izrade dokumentacije, pronalaženja strateških partnera, sledi procedura oko dobijanja dozvola za izgradnju, ali i čekanje na odvajanje kompetencija između lokalne samouprave i države“, rekao je Miskin.

Inače, rečje o važnom projektu za opštinu, koja će izgradnjom mini-centrala dobiti uređeno korito Nišave, sprečiti poplave, povećati broj zaposlenih i angažovati građevinsku operativu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari