Ministarka zdravlja: Analitika nije dobra, nepoznat broj onkoloških pacijenata umrlih od kovida 1

Ministarka zdravlja Srbije, Danica Grujičić, izjavila je danas da dve godine pokušava da dobije broj onkoloških pacijenata koji su umrli od kovida i naglasila da je potrebno da se menja analitika podataka koja nije dobra.

„Meni to treba, da kažem: medju tih 16-17.000 koliko je umrlo, toliko i toliko je bilo onkoloških pacijenata, a onda da mogu da znam ko je od njih bio u terminalnoj fazi, a gde je zaista kovid doprineo“, rekla je Grujičić na konstitutivnoj sednici Saveta za zdravstvo Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj (NALED) u Beogradu.

Ona je ocenila da se analitika može unaprediti digitalizacijom zdravstva, koju, kako je kazala „jedva čeka“, i dodala da kompletni podaci vezani za zdravstvo moraju da budu u vlasništvu države, odnosno u Data centru u Kragujevcu.

Ministarka je navela da se mnogo kasni sa nekim projektima, i da projekti poput eRecept i eUput „više ne zadovoljavaju“, dodajući da je potrebno na sistemski način rešiti više problema.

„Pre svega, mi moramo uvesti optički kabl u sve ambulante, u svakom selu“, istakla je Grujičić.

Kazala je da najviše prostora za saradnju sa IT inženjerima vidi u omogućavanja direktne veze lekara primarne zaštite sa sekundarnim i tercijalnim zdravstvenim centrima, kako pacijenti ne bi gubili vreme na dijagnostiku i čekali zakazivanja.

Grujičić je istakla da je potrebno na listama čekanja za magnetnu rezonancu i dijagnostiku razdvojiti pacijente kojima je to hitno, kao i one koji mogu da sačekaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari