Ministarka Zorana MihajlovićFotografija: Senko Župljanin

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ambasador Švajcarske u Beogradu Urs Šmid, direktor kancelarije KfW u Beogradu Rudiger Hartman, načelnik Raškog okruga Nebojša Simović i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac ozvaničili su danas početak radova na izgradnji toplane na biomasu.

Ministarka rudarstva i energetike istakla je da je ovo jedan važan projekat za Novi Pazar, s obzirom na to da je zagađenost vazduha u ovom gradu česta pojava.

– Od oktobra, kada počinje nova grejna sezona, u Novom Pazaru će početi sa radom toplana na biomasu iz koje će emisija ugljen – dioksida biti manja za oko 90 odsto. Ona će grejati građane Novog Pazara 24 sata. Nadam se da ćemo ovim primerom „prizvati“ i druge lokalne samouprave da vide koliko je važno da zajedno pravimo planove i ulazimo u tu „zelenu agendu“ od koje se svi plaše, a ne bi trebalo jer je to mogućnost novog rasta – rekla je ministarka Zorana Mihajlović.

Projekat izgradnje toplane na biomasu, nove toplovodne mreže i rekonstrukcije postojeće vredan je 6,5 miliona evra, od kojih je milion grant Vlade Švajcarske, a ostalo kredit nemačke razvojne banke KfW.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kazao je da je značaj izgradnje ove toplane za Novi Pazar višestruk.

– Imaćemo čistiji vazduh jer je biomasa ekološki obnovljivo gorivo, dosta jeftinije od mazuta, a biće angažovan određen broj ljudi i firmi iz Novog Pazara koje će raditi na skupljanju drvene sečke i biomase. To je, sa druge strane, ekonoska benefit izgradnje toplane – naglasio  je Biševac.

Toplana će biti izgrađena u kompleksu nekadašnjeg Tekstilnog kombinata “Raška”, imaće jedan kotao na biomasu, jačine osam megavata i dva pomoćna, jačine 4,5 i sedam megavata, koji će kao energent koristiti gas.

Projekart se realizuje u sklopu programa “Obnovljivi izvori energije – Razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji (Komponenta 1)”, a sprovodi se kroz saradnju sa Saveznom Republikom Nemačkom, preko KfW zajma i donacije SECO.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari