Ministarstvo: Blokada će naneti štetu Luci i gradu Smederevu 1Foto: Beta/Milan Timotić

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije je danas upozorilo da „neosnovani“ pozivi na blokadu Luke u Smederevu neće rešiti problem zagađenja vazduha, već će samo naneti dodatnu štetu radu Luke.

Povodom najave udruženja „Tvrđava“ da će blokirati rad Luke Smederevo, Ministarstvo je oceniloo da ona ne povećava zagadjenje vazduha i da blokada može samo da joj nanese ekonomsku štetu, kao i gradu Smederevu.

„Luka u Smederevu je jedina u Srbiji suočena s negativnim efektima pandemije korona virusa, jer je došlo do smanjenja tražnje za čelikom na svetskom tržištu, pa je samim tim smanjen i obim pretovara sirovina i gotovih proizvoda industrije čelika u toj luci“, navelo je Ministarstvo.

Navedeno je i da je krajem 2019. godine završena izgradnja osam kilometara pruge koja će povezati novu Luku Smederevo sa železničkim Koridorom 10 i s Železarom u Smederevu, te će se znatno smanjiti prolazak kamiona kroz naselja.

Ministarstvo kaže i da sprovodi izgradnju Terminala za rasute i generalne terete Luke Smederevo, za 93 miliona evra, te će se luka izmesti iz centra Smedereva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari