Ministarstvo odbrane: Zvršena redovna obuka 72. brigade Vojske Srbije 1foto (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Peđa Vučković)

Na više lokacija širom Srbije, u različitim reljefnim i mikroklimatskim uslovima, realizovana je redovna obuka borbenih timova 72. brigade za specijalne operacije Vojske Srbije, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, cilj te aktivnosti, koja obuhvata taktička uvežbavanja, obuku u veranju i ronjenju, bojeva gađanja i preživljavanje u prirodi, jeste očuvanje i dalje unapređenje obučenosti i visokog nivoa borbene gotovosti te jedinice, kao i upoznavanje terena i sagledavanje mogućnosti za izvođenje specijalnih dejstava.

Za potrebe obuke, borbeni timovi su desantirani helikopterima Ratnog vazduhoplovstva i PVO, da bi potom na nepoznatom i teško prohodnom terenu u pokretu rešavali taktičke i vatrene zadatke, pritom se oslanjajući na samostalnu ishranu u prirodi.

Po posebno razrađenim scenarijima, pripadnici specijalnih snaga su uvežbavali taktičke radnje izviđačkih organa sa borbom u susretu, izvođenje prepadnih dejstava, diverzija i zaseda, evakuaciju vazdušnim putem, te savlađivanje vodenih prepreka i vertikalnih prepreka na kopnu.

Deo jedinice je uvežbavao i izvođenje borbenih dejstava na vodi i pod vodom, a višednevno obučavanje je završeno realizacijom taktičke vežbe s bojevim gađanjem iz savremenog naoružanja specijalnih jedinica i sredstava podrške.

Tokom kompletnog procesa proveravana je i ocenjivana kolektivna obučenost borbenih timova, a rezultati potvrđuju vrhunski nivo psihofizičke, vatrene i taktičke osposobljenosti pripadnika 72. brigade za specijalne operacije, njihovu jaku volju, čvrst moral i rešenost da budu udarna snaga Vojske u službi očuvanja mira i slobode, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari