Novica Antićfoto FoNet Aleksandar Barda

Vojni sindikat Srbije pozvao je danas sve sindikate koji okupljaju zaposlene u vojsci na solidarnost i zajednički sastanak radi odbrane sindikalnih prava i sloboda.

U saopštenju navode da je Granski sindikat „Nezavisnost“ juče saopštio da trpi pritiske na članstvo jer jedan broj starešina i komandanata u jedinicama Vojske Srbije (VS) pravi „nekakve“ spiskove i izjašnjenja o pripadnosti sindikatu, kao i da uklanjaju simbole i propagandni materijal sindikata.

Navodi se i da pravo na slobodu udruživanja garantuju Ustav, od Srbije ratifikovane konvencije popout Evropske povelje o ljudskim pravima i Evropske socijalne povelje, kao i nacionalni zakoni, a da ometanje i sprečavanje sindikalnog delovanja predstavlja krivično delo.

Dodaje se i da je Zakonom o Vojsci Srbije propisano da niko ne sme vršiti uticaj na pripadnika vojske da nešto čini ili ne čini suprotno zakonu.

„Najbrojniji i jedini reprezentativni sindikat zaposlenih u odbrani Vojni sindikat Srbije, pritiske i ometanja svog sindikalnog rada trpi intenzivno poslednjih pet godina, a sada su se ti pritisci proširili i na sindikat ‘Nezavisnost’. Smatramo da su ovi najnoviji napadi na slobode sindikalnog organizovanja alarm za solidarnist i mobilizaciju svih sindikata koji okupljaju zaposlene u vojsci kako bi odbranili svoja prava bez obzira na sporadična razilaženja u stavovima i načinu sindikalnog delovanja“, piše u saopštenju.

Pozvali su kolege iz drugih sindikata koji okupljaju zaposlene u vojsci da im do 12. februara do 17.00 sati, na mejl [email protected] dostave da li prihvataju njihov poziv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari