Vojni sindikat Srbije predao zahtev za sastanak s Vučićem 1Foto FoNet/Vojni sindikat/ Marko Dragoslavić

Vojni sindikat Srbije (VSS) je danas u Beogradu predao zahtev za hitan sastanak s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem zbog, kako tvrde, nagomilavanja problema profesionalnih vojnika i „krize“ u odnosima sa menadžmentom Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Predsednik sindikata Novica Antić je posle podnošenja zahteva u zgradi Predsedništva rekao da očekuje da će Vučić prihvatiti sastanak, jer je više puta pozivao na rešavanje problema dijalogom.

Antić je rekao novinarima da pritisci na taj sindikat u prethodnim nedeljama dolaze od Vojnobezbednosne agencije, Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije, dodavši da bi Vučić, kao vrhovni komandant, trebalo da bar da sasluša njihovu argumentaciju.

„Verujemo da na sastanku sa njim možemo da potkrepimo naše tvrdnje i da je naše delovanje isključivo usmereno na jačanje Vojske Srbije“, kazao je Antić.

Po njegovim rečima, poslednjih nedelja su „kulminirali sukobi“ tog sindikata i informativne službe Ministarstva odbrane, koji „prevazilaze granice razuma i zakonitosti“.

„S obzirom na situaciju na Kosovu i političku krizu, neprimereno je da imamo takvu retoriku“, ocenio je predsednik Vojnog sindikata.

Naveo je da pritisci na Vojni sindikat Srbije traju od 2018. godine, od kada traže kolektivni ugovor za zaposlene u vojsci, a da je u poslednjim nedeljama Vojnobezbednosna agencija (VBA) intenzivno radila na „sprečavanju delovanja VSS“.

Dodao je da je sindikat u više navrata započinjao i dijalog sa više ministara odbrane, ali da su oni svaki put „sasečeni“ od strane „istih ljudi iz sistema odbrane, koji opstruišu rad VSS“.

Antić je naveo da sindikat ne želi da njihovo delovanje pređe „u neke radikalnije mere“ i zbog toga je još jednom izrazio nadu da će ih Vučić primiti na sastanak da bi se razgovaralo o problemima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari