Ministarstvo zdravlja otkrilo u kojem restoranu u Nišu su se gosti otrovali hranom 1Foto: Z. S. M/ Danas

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da će protiv restorana Butik (Butique), kao i protiv troje zaposlenih, biti pokrenuti prekršajni postupci, nakon što je u niškoj Klinici za infektive bolesti hospitalizovano petoro gostiju sa ozbiljnim simptomima trovanja hranom, dok je više od 20 ambulantno pregledano ili se javilo za savet.

U Ministarstvu su precizirali da je prvi inspekcijski nadzor u ovom restoranu, koji se nalazi u tržnom centru Delta planet, obavljen 19. februara uveče, a da je juče, 23. februara, prestala zabrana rada restorana jer su, kako se navodi, “sve izrečene mere primenjene”.

U Univerzitetskom kliničkom centru su kazali da je u prvim analizama kod dva od pet hospitalizovanih pacijenata izolovana salmonela, dok je direktor Klinike za infektivne bolesti dr Miodrag Vrbić rekao da je salmonela izolovana kod jednog pacijenta, ali da se očekuje isti rezultat i kod ostalih, s obzirom na kliničku sliku.

Prema nezvaničnim informacijama, zaraženi pacijenti su u ovom restoranu jeli tartufe i pljeskavice.

“Zbog propusta u održavanju higijene u objektu, u vreme vanrednog terenskog inspekcijskog nadzora, zameniku šefa kuhinje je izdat prekršajni nalog, kao i dva prekršajna naloga za dva zaposlena lica zbog propusta u održavanju lične higijene. Protiv pravnog lica i odgovornog lica biće podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka”, saopštilo je Ministarstvo.

Ministarstvo je preciziralo da je niški Institut za javno zdravlje prijavio epidemiju gastoenterokolitisa u restoranu Butik u nedelju, 19. februara, kao i da je istog dana izvršen vanredni sanitarni inspekcijski nadzor, a veterinarska inspekcija zabranila promet određenih namirnica.

Izvršena je i vanredna dezinfekcijska objekta.

Od ukupno 20 briseva sedam briseva bilo je neispravno sa radnih površina, ruku i radne odeće zaposlenih, navedeno je u saopštenju.

Dan po prijavljivanju epidemije, 20. februara, u večernjim satima, izvršen je kontrolni inspekcijski nadzor restorana i utvrđeno je da se “ne obavlja delatnost”.

Tri dana kasnije, 23. februara, urađen je i kontrolni inspekcijski nadzor i ustanovljeno je da su “sve izrečene mere primenjene” čime je “prestala zabrana korišćenja prostorija, postrojenja, opreme i pribora u restoranu Butik”.

Ministarstvo je dodalo da ovaj restoran ima obavezu da “poštuje preporuke iz stručnog mišljenja IZJZ Niš o održavanju visokog nivoa sanitarno- higijenskog stanja u objektu, ličnoj higijeni zaposlenih, pravilnoj primeni čišćenja i dezinfekcije objekta”, kao i “dopune predloga mera vezano za obustavu distribucije hrane”.

Prema navodima u niškom UKC, svih petoro hospitalizovanih pacijenata večeras će biti otpušteno na kućno lečenje.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari