Ministarstvo zdravlja potvrdilo pisanje Danasa: Učenici osmog razreda primaće još jednu vakcinu protiv velikog kašlja 1foto FoNet Aleksandar Barda

Ministarstvo zdravlja potvrdilo je pisanje Danasa da će u kalendar obavezne vakcinacije biti uvedena još jedna doza vakcine protiv velikog kašlja za decu u osmom razredu osnovnih škola u Srbiji.

Kako su za Danas naveli iz Ministarstva, Pravilnikom o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti (“Sl. Glasnik RS” broj 23/23) koji se odnosi na period 2024 – 2026. godine, uvedena je primena kombinovane vakcine protiv difterije, tetanusa i pertusisa.

„U pitanju je takozvana acelularna pertusis komponenta u završnom razredu osnovne škole umesto dT vakcine protiv difterije i tetanusa bez acelularne pertusis komponente“, naveli su oni.

Šta piše u novom Pravilniku?

Ministarstvo Zdravlja prosledilo je Danasu šta piše u novom Pravilniku.

„Aktivna imunizacija protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja se sprovodi kod lica od navršena dva meseca života. Aktivna imunizacija se sprovodi primenom kombinovanih vakcina koje u svom sastavu sadrže komponente protiv difterije, tetanusa i acelularnu pertusis komponentu u skladu sa kalendarom imunizacije. Aktivna imunizacija se sprovodi sa tri doze kombinovane vakcine (DTaP IPV Hib i/ili DTaP IPV Hib Hep B) u razmacima koji ne smeju biti kraći od četiri nedelje kada je reč o primarnoj seriji“, navodi se u Pravilniku.

Ministarstvo zdravlja potvrdilo pisanje Danasa: Učenici osmog razreda primaće još jednu vakcinu protiv velikog kašlja 2

Prema istim informacijama, prva revakcinacija se sprovodi u drugoj godini života primenom jedne doze kombinovane vakcine (DTaP IPV Hib i/ili DTaP IPV Hib Hep B).

„Druga revakcinacija se sprovodi pre upisa u prvi razred osnovne škole ili izuzetno tokom prvog razreda osnovne škole primenom kombinovane vakcine (DTaP IPV). Treća revakcinacija se sprovodi vakcinom koja u svom sastavu sadrži komponente protiv protiv difterije i tetanusa, sa ili bez acelularne pertusis komponente, u završnom razredu osnovne škole, a najkasnije do navršenih 18 godina života“, piše u novom Pravilniku.

Izuzetni slučajevi

Kako se dodaje, izuzetno tokom prve godine primene Programa, treća revakcinacija se može sprovoditi vakcinom koja u svom sastavu sadrži komponente difterije i tetanusa, bez acelularne pertusis komponente.

Podsetimo, prema pisanju Danasa, Slavica Maris, epidemiolog i načelnica jedinice za zarazne bolesti beogradskog Gradskog zavoda za javno zdravlje, kaže da je u trogodišnjem Programu nacionalne imunizacije u planu da se 2025. godine u program imunizacije uvrsti vakcinacija dece u osmom razredu komponetom pertusis vakcine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari