Mišel Temer: I zvanično predsednik 1Foto: wikipedia

Mišel Temer je i zvanično postao novi predsednik Brazila.

Dosadašnji vršilac dužnosti šefa države položio je zakletvu u Kongresu samo nekoliko sati nakon što je Senat opozvao s predsedničke funkcije Dilmu Rusef zbog kršenja budžetskih zakona. Temer je nezvanično preuzeo predsedničku funkciju u maju, kada je Rusef suspendovana, te će završiti njen mandat do 2018. Budući da je političar desnog centra, Brazil će skrenuti udesno nakon više od decenije levičarske vladavine, koju su obeležili ekonomski sunovrat i korupcija, mada je u tom periodu i 29 miliona ljudi izvučeno iz siromaštva.

Pošto je već održao prvi sastanak Kabineta, kao prioritete svoje vlade Temer je naveo popravljanje stanja u ekonomiji, te smanjenje nezaposlenosti, reformu penzionog sistema, povećanje javnih troškova i privlačenje stranih investicija. Možda treba verovati da će ostvariti uspeh. Novi predsednik ne uživa veliku popularnost u svom narodu. Većina Brazilaca smatra da i on treba da bude opozvan s funkcije i da se raspišu novi izbori. Temer, međutim, kaže da to nije opcija, pozivajući se na brazilski ustav. Protiv mnogih političara iz njegovog Brazilskog demokratskog pokreta (PMDB) je podignuta optužnica zbog korupcionaškog skandala u vezi s brazilskom državnom naftnom kompanijom. Temer nije pod istragom, ali je njegovo ime pominjano u svedočenjima o tom slučaju.

Jedan od najistaknutijih brazilskih pravnih stručnjaka i autor knjiga „Ustav i politika“ i „Elementi ustavnog prava“ karijeru je počeo kao savetnik ministra za obrazovanje Sao Paula poslednjih godina vojne diktature. U tom periodu se pridružio PMDB-u, stranci koja se protivila vojnom režimu i postala glavna stranka centra u zemlji. Temer postaje njen lider 2001. i pod njegovim rukovodstvom stranka ulazi u Vladu tadašnjeg predsednika Lule da Silve. Deset godina kasnije postaje potpredsednik Rusefove. Za vreme njenog drugog mandata između njih dvoje dolazi do političkih razmirica, da bi tokom procesa impičmenta Temerov PMDB izašao iz koalicione vlade i pridružio se opoziciji.

Mišel Temer je rođen 1940. u državi Sao Paulo kao najmlađi od osmorice braće u porodici libanskih imigranata koji su se u Brazil doselili 1920-ih. Doktorirao je pravo u Sao Paulu, gde je radio kao državni tužilac, a u dva navrata je bio i državni sekretar za javnu bezbednost. Ima licencu profesora ustavnog prava. Oženjen je bivšom misicom Marselom Temer (32), koja nosi ime svog supruga istetovirano na vratu. Par ima dvoje dece, a Temer iz prethodnog braka ima još troje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari