Misija OEBS-a: Srbija ima solidan pravni okvir za oblast zaštite životne sredine 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Srbija ima solidan pravni okvir zaštite životne sredine koji podržava pravo građana na blagovremeno informisanje o aktivnostima koje mogu biti štetne po životnu sredinu, identifikuje pristupne tačke za angažovanje javnosti u ranim fazama planiranja i obezbeđuje pravne alate za procesuiranje povreda prava iz te oblasti, saopštila je danas Misija OEBS-a u Srbiji.

Šef Misije Jan Bratu je povodom Svetskog dana zaštite životne sredine istakao je „jačanje saradnje i angažovanog dijaloga državnih organa, praktičara i civilnog društva ključno je za razvoj klimatski otpornih, održivih politika neophodnih za dobrobit i prosperitet društva“.

„Pristup Misije OEBS-a u Srbiji pružanju podrške poboljšanoj primeni zakona o zaštiti životne sredine je kroz omogućavanje saradnje organa za sprovođenje zakona, uključujući policiju, pravosuđe, tužilaštva i inspektore. Naš cilj je da prevaziđemo rad u izolovanim timovima“, rekao je Bratu.

Tokom proteklih osam godina Misija je podržavala rad „Pravne klinike za ekološko pravo“ Univerziteta u Beogradu, gde je oko 580 studenata završne godine studija prava završilo desetonedeljni program, učeći o pravnim okvirima zaštite životne sredine i najboljim praksama.

„Ovo je odličan primer kako Misija podržava novu generaciju akademskih građana/ki da se bavi pitanjem klimatskih promena i održivog razvoja, fokusirajući se na mlade ljude koji su sada angažovani u nekim od najistaknutijih slučajeva ekološkog kriminala“, rekao je Bratu.

OEBS aktivno promoviše Arhusku konvenciju o zaštiti životne sredine širom područja koje pokriva OEBS, uključujući i Srbiju. Od 2009. godine, kada je Srbija ratifikovala ovu konvenciju, Misija je podržala osnivanje pet Arhus centara u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Subotici.

„Prava koja su data Arhuskom konvencijom bila su kamen-temeljac za angažovanje Misije OEBS-a u Srbiji u oblasti upravljanja životnom sredinom. Pozdravljamo priliku da nastavimo da podržavamo Srbiju u izradi strateških dokumenata koji dalje mapiraju pristupne tačke za angažovani dijalog o društvenom, ekološkom i ekonomskom rastu u budućnosti“, rekao je Bratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari