Na pozorišnoj sceni novovaroškog Doma kulture, u četvrtak 28. oktobra, članovi Kluba „Teatar“ iz Prijepolja, izveli su predstavu „Nebeska čekaonica“, koja je autorski projekat Meše Šendelja Žaka, amaterskog glumca i reditelja, osinavača prijepoljskog „Teatra“.


Komad, koji rekapitulira život i zanimljive obrte u čistilistu i to kroz formu mjuzikla, urađen je po tekstu dela „Priče na putu između dobra i zla“ , nastalog iz pera mladog pisca iz Bajine Bašte Nikole Vasiljevića. U „Nebeskoj čekaonici“ se smenjuju tužne i komične situacije, pogled na život, ono što se dešavalo u stvarnom životu, pitanja koja sebi postavljaju oni koji su stigli negde gore, bliže nebu, a nakon toga u pakao ili raj. Sve je podeljeno na dobro i zlo, iako ljudi ponekad ne prepoznaju za života izgubljenu razliku.

– Predstava traži odgovore na pitanje da li budućim generacijama, osim velikih problema, a za koje oni nisu ni najmanje krivi, ostavljamo i prokletstvo ovozemaljskog života. Kroz muzičke tačke, igru, ples, pokret i gest pokušao sam da ukažem na karaktere i moralne vrednosti pojedinca, atmosferu življenja i sudbinu svih koji su prošli život, kaže o svom novom pozorišnom ostvarenju Meša Šendelj, uz podsećanje da je ova predstava ( premijerno izvedena krajem juna ove godine u prijepoljskom Domu kulture), pokušaj da se oproba i sa pozorišnom formom kao što je mjuzikl.

U predstavi, kojoj je izvođenje u gradu podno Zlatara bilo peto nakon premijere, igraju Igor Purić, Ana Varaklić, Suad Šehović, Ivan Baković, Milosav Cvijović, Deni Mešić, Veselin Gojak, Saida Rovčanin, Milena Batizić i Vojin Zindović. Tehniku i svetlo potpisuje Milan Šarčević, tonsku realizaciju Dino Bašović, a dizajn Admir Veljović.

„Nebeska udica“ je , inače, jedan od mnogobrojnih kulturnih poduhvata Kluba „Teatar“, koji već punih osam godina neguje pozorišno stvaralaštvo, posebno alternativni žanr. Učesnik je značajnih umetničkih manifestacija, kao što su BITEF, Balkanski festival, Međunarodni i Republički festival novih teatarskih formi i to sa projektima „Piramida“, „Pandorina kutija“, „Kuća zabluda“ i drugi.

Više glumaca nego publike

Osim po zanimljivoj režiji Meše Šendelja Žaka i sasvim solidnog mladog glumačkog ansambla, izvođenje „Nebeske ulice“ u Novoj Varoši ostaće upamćeno i po tome što je bilo više glumaca na sceni, nego publike u sali. Neko od svega šestoro ljubitelja pozorišta prisutnih te večeri u ovdašnjem Domu kulture, u šali je predložilo organizatorima da bi ovakve događaje, zarad eventualne bolje posete, ubuduće trebalo organizovati u nekom drugom terminu, a ne u 20 sati kada se na domaćim televizijskim kanalima emituju „Farma“, „Šeherezada“ ili „Selo gori, a baba se češlja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari