Agonija ukrajinske krize, sve veći ekonomski problemi u Rusiji i nastojanje premijera Viktora Orbana da popravi svoje odnose sa Zapadom učinili su da poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Budimpešti u utorak prođe kao događaj niskog profila „koji biste propustili da ste trepnuli“, piše Njujork tajms.


„Mislim da nije slučajno što mađarska vlada nije želela da preterano reklamira ovaj sastanak u ovom trenutku“, rekao je Peter Kreko, direktor instituta Politički kapital iz Budimpešte. „Orban je sasvim kasno shvatio da je bilo potpuno u redu da poslujete sa Rusijom pre ukrajinske krize, ali da od tada nije“, smatra Kreko.

„Bilo je to daleko od trijumfalnog dočeka Putina u Srbiji u oktobru, kada su državni informativni mediji slavili njegov dolazak, a rukovodstvo organizovalo vojnu paradu sa sve vazduhoplovnom akrobatikom u kojoj su učestvovali srpski i ruski avioni i dodelom (Putinu) Ordena Republike, najvišeg srpskog odlikovanja“, piše američki list.

Njujork tajms ističe da je glavni javni događaj tokom Putinove posete Budimpešti bio večernja konferencija za medije sa Orbanom. U izveštaju se navodi da Orban ovaj put nije ponavljao svoje ranije ideje o „neliberalnoj demokratiji“, niti je pominjao svoje protivljenje „ekonomskoj imigraciji“: „Umesto toga, on je učtivo hvalio sporazum o prekidu vatre iz Minska i založio se za traženje načina da se poprave razbijeni odnosi Rusije i EU“.

Hladnija atmosfera tokom Putinove posete Budimpešti „poslaće jasnu poruku ruskim političarima da ovo nije Srbija“, kazao je Kreko.

Poseta, koja je dogovorena u januaru, bila je važnija za Putina, koji je hteo da pokaže da je makar jedan lider iz EU još spreman da prihvati bilateralni susret, smatra Zoltan Biro, istoričar koji je bio spoljnopolitički savetnik u ranijoj vladi Mađarske socijalističke partije. „Putin je tražio posetu. Orban je bio zbunjen, ali nije mogao da odbije“, tvrdi Biro. Za razliku od Putinove posete, boravak nemačke kancelarke Angele Merkel u Budimpešti u januaru bio je događaj visokog profila, smatra Njujork tajms.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari