Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je spasilački zajam od 1,68 milijardi evra za Letoniju. Takva inicijativa predstavlja deo paketa vrednog 7,5 milijardi evra koji uključuje novčana sredstva Evropske unije, Svetske banke i drugih država. Finansijski stručnjaci predviđaju da će Litvanija uspeti da očuva stabilnost valute, ali da će morati da smanji zarade državnim službenicima i stegne kaiš kada je u pitanju državna potrošnja.

Vlada u Rigi objavila je da će povećati porez na dodatnu vrednost (PDV) sa 18 odsto na 21 odsto, što je izazvalo nezadoovljstvo građana koji su organizovali proteste u prestonici Letonije. Ta država se takođe obavezala da će zadržati budžetski deficit na nivou nižem od pet odsto bruto nacionalnog proizvoda naredne godine i smanjiti deficit na tri odsto do 2011.

Letonija je druga članica EU, posle Mađarske, koja je dobila pomoćMMF za prevazilaženje posledica globalne finansijske krize. Ta baltička država pala je u recesiju jer je vlada u Rigi bila prinuđena da preuzme banku Pareks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari