I pored toga što je zbog smanjenja priliva novca iz republičkog budžeta budžet opštine Pirot posle rebalansa manji za oko milion evra, a iz Ministarstva za NIP u poslednje tri godine za infrastrukturu pirotskoj opštini nije uplaćen ni dinar, ova opština preko Fonda za građevinsko zemljište nastoji da i dalje, osloncem na sopstvene prihode, a u očekivanju da će doći i obećani novac iz mnogih ministarstava, investira u infrastrukturu.


U selu Činiglavci se popravlja most, u planu je i rekonstrukcija mostova u Obrenovcu, Toplom Dolu i Barje Čifliku, asfaltira se jedna ulica u naselju Padež, sala Pedagoške akademije dobila je novi pod. Pored toga u planu je i asfaltiranje pojedinih gradskih ulica, popločava se gradski Kej, put do nekadašnjeg Izbegličkog naselja Četvrti kilometar treba da se rekonstruiše, izgrade tri trafo-stanice na Staroj planini, saniraju pojedini seoski putevi. Svi ti radovi finansiraju se sredstvima iz opštinskog budžeta i Fonda za građevinsko zemljište.

Predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić kaže da će i pored ekonomske krize i problema sa transferom sredstava iz Republike, nastaviti investicije nesmanjenim tempom.

– Planirano je da se za radove na području opštine ove godine izdvoji 300 miliona dinara, ali će taj iznos zbog smanjenog transfera para iz Republike biti oko 200 miliona dinara. To, naravno, nije dovoljno za sve što je u ovoj oblasti planirano. Sve to se radi iz opštinskog budžeta. Pokušaćemo da iz sredstava Evropske investicione banke koja je Srbiji za radove na infrastrukturi odobrila 50 miliona evra, obezbedimo 130 miliona dinara za Žukovski most, 30 miliona za Omladinski stadion i 40 miliona dinara za radove na srednjovekovnom Gradiću. Očekujemo da svi ti radovi počnu na jesen. Nastojaćemo da započnemo izgradnju Žukovskog mosta zajedno sa Ministarstvom za NIP.

Nažalost, izgradnja zatvorenog bazena neće početi ove godine jer je vrednost tog projekta oko 4,5 miliona evra – kaže Vasić.

Tri godine ni dinara iz NIP-a

Sredstva su za trećinu manja nego što je to planirano. Određujemo prioritete. Ima malo para, a iz NIP-a već tri godine ne dobijamo ni dinar za infrastrukturu. Iz Ministarstva za infrastrukturu i pored mnogih obećanja takođe nema novca. Ne odustajemo od naših zahteva prema Ministarstvu za infrastrukturu i očekujemo bar 30 miliona dinara za puteve. Namera nam je bila da veliki broj puteva prema selima presvučeno novim slojem asfalta, ali zbog nedostatka sredstava saniraćemo samo udarne rupe i čekati bolja vremena – kaže Momčilo Antić, direktor Fonda za građevinsko zemljište i puteve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari