MODS: Brnabić uvažila predloge i pomenula prava deteta u ekspozeu 1Foto: Koča Sulejmanović / EPA

Mreža organizacija za decu Srbije – MODS izražava zadovoljstvo zbog činjenice da je nova predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić uvažila predloge naše organizacije i u svom ekspozeu predvidela mere usmerene ka unapređenju položaja dece.

Kako se navodi u njihovom saopštenju, u Programu rada Vlade Srbije navodi se da će nova Vlada „posebnu pažnju posvetiti smanjenju siromaštva dece“ i da „procenat dece u riziku od siromaštva spada među najviše u Evropi i iznosi oko 30 odsto“.

„U cilju rešavanja ovog problema, premijerka Brnabić je u svom ekspozeu najavila „povećanje finansijskih transfera usmerenih ka porodicama sa decom, kroz izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom“. Za ostvarivanje prava deteta posebno je značajno što se ekspozeu navodi i da će nova Vlada „dati prioritet sistemu dečije zaštite dodatnim aktiviranjem Saveta za prava deteta i u skladu sa Akcionim planom za Poglavlje 23 ojačati njegovu ulogu u formulisanju i praćenju sektorskih politika u oblasti prava deteta“, ističe MODS.

Navedene mere usmerene ka zaštiti prava deteta, dodaju, u potpunosti se oslanjaju na predloge koje je MODS uputio premijerki Brnabić uoči formiranja nove Vlade.

„Osim toga, Program rada Vlade sadrži i obećanja koja se odnose na transformaciju ustanova socijane zaštite i razvoja usluga u zajednici, kao i na povećanje dostupnosti i kvaliteta obrazovanja za svu decu i mlade i realizaciju projekta „Inkluzivno predškolsko obrazovanje i vaspitanje“. Davanje prioriteta zaštiti prava deteta u ekspozeu predstavlja ohrabrujući korak za dalji razvoj sistema dečije zaštite u Srbiji. MODS pozdravlja ovaj čin i najavljuje da će nastaviti da prati da li Vlada ispunjava obećanja data deci“, napominje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari