Regujući na izjavu slovenačkog ministra spoljnih poslova Karl Erjavca po kojoj bi, ako se ne pronađe rešenje za Ljubljansku banku, hrvatsko članstvo u EU moglo postati upitno, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na svom je Twitter profilu objavio: „Kažu Slovenci da možda nikad nećemo u EU.

Došlo je vrijeme da im netko konačno kaže: Možda mi nećemo u EU, ali nećete ni vi na Jadran“.’Nisam mislio tako kako je bilo napisano i objavljeno’ izjavio je povodom napisa u medijima i na društvenim mrežama riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Slovenski ambasador u Zagrebu Vojko Volk u subotu je telefonski razgovarao s gradonačelnikom Vojkom Obersnelom, saopšteno je iz ambasade Slovenije u Zagrebu

Ambasador Volk tom je prilikom gradonačelniku Rijeke objasnio što je slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec zaista rekao prilikom nastupa u emisiji „Pogledi Slovenije“, naročito to kako će učiniti sve da se pronađe rešenje za problem Ljubljanske banke u Hrvatskoj i što pre ratifikuju pristupni ugovor za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Slovenački ambasador je objasnio da nije bilo nikakvi pretnji, nego obrnuto, navodi se u izjavi.

Gradonačelnik Obersnel se ambasadoru Volku zahvalio za poziv i objašnjenje. Rekao je da i sam u svojoj izjavi na Twitteru nije mislio tako kako je bilo napisano i objavljeno, dodaje se iz slovenačke ambasade.

Sugovornici su se složili kako će se u najvećoj mjeri založiti da se projekt hrvatskog ulaska u Europsku uniji sretno privede kraju, zaključuje se u priopćenju.

Reagujući na napise u hrvatskim medijima koji su izjave Erjavca opisali kao prijetnje, slovenačka ambasada u Zagrebu oglasila se još u subotu drugim saopštenjem u kojem objašnjava kako ministar Erjavec nije pretio Hrvatskoj da neće ući u EU ako se ne reši problem Ljubljanske banke, nego je „zabrinut“ da Hrvatska zbog političke situacije u Sloveniji možda ne uđe u Uniju 1. jula, a moguće i nikada.

U tom se saopštenju ističe da je Erjavec „bez svake sumnje“ govorio o svojoj zabrinutosti zbog političke situacije u Sloveniji koja može imati i spoljnopolitičke posledice, te da su „tobožnje prijetnje, interpretacija medija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari