Članice EU razmatraju mogućnost podnošenja tužbe protiv Evropskog parlamenta ukoliko ne odustane od zahteva za proširenje nadležnosti poslanika u domenu spoljne politike, navodi EU observer. Ambasadori iz država članica, članovi Evropskog saveta, izrazili su nezadovoljstvo zbog internog dogovora Evropske komisije i Evropskog parlamenta, koji predviđa jačanje uloge parlamentaraca, naročito kada je reč o vođenju međunarodnih pregovora.

Nacrt zakona u kojem se obrazlože takav predlog mogao bi da izazove raskol između institucija EU ukoliko bude usvojen naredne sedmice u Strazburu. „Nije isključeno da ćemo tražiti mišljenje suda“, izjavio je neimenovani izvor iz Unije. To pitanje ambasadori zemalja članica razmatraće posle zasedanja Parlamenta. Suštinu problema predstavlja pitanje u kojoj meri će poslanici biti zastupljeni u delegacijama EU na multilateralnim i bilateralnim sastancima sa drugim državama. Parlament želi da ima predstavnike prilikom zaključenja svih sporazuma sa drugim državama „koji su od političke važnosti“, kao što su dogovori u domenu trgovine ili ribarstva.

Komisija je izrazila spremnost da podrži takvu inicijativu i dozvoli poslanicima da postanu deo delegacija Unije, pružanjem logističke, političke ili diplomatske podrške. Takođe, Komisija ima zadatak da razmotri ulogu koju će države koje se svakih šest meseci rotiraju na kormilu bloka imati u međunarodnim razgovorima, kao što je borba protiv klimatskih promena, uprkos činjenici da je Lisabonskim ugovorom nedvosmisleno predviđeno da Komisija vodi pregovore u ime svih članica Unije.

Različite interpretacije

Član Evropskog parlamenta Paulo Ranhel, jedan od zagovornika inicijative o davanju većih nadležnosti parlamentarcima rekao je da nije iznenađen zbog protivljenja Evropskog saveta.

– Nemamo problem sa Komisijom, već sa Savetom, čiji članovi nisu želeli da učestvuju u pregovorima o tom pitanju – naglasio je Ranhel. Ipak, on je isključio mogućnost pokretanja sudskog postupka.

Svaka institucija na svoj način interpretira ovlašćenja koja su joj data Lisabonskim ugovorom i pokušava da se izbori za što bolji položaj. Ali, ne smatram da to znači konflikt između institucija – izjavio je Ranhel za EU observer.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari