"Moralni pritisak" na pravosuđe 1Ilustracija Foto: Freeimages

„Dolaskom Nenada Andrića (na funkciju direktora Prve tehničke škole u Kragujevcu – prim. Z. R. ) stanje u školi počinje da se menja…

Škola je dobila novi izgled, ali je mnogo važnije to što su nastavni proces i organizacija škole i školskih aktivnosti postali prepoznatljivi u gradu, zemlji i inostranstvu. Učenici škole osvajaju nagrade na takmičenjima, škola dobija organizaciju, transparentnost objavljivanja, informisanja i obaveštavanja nastavnika dovedenu do savršenstva… Nenad Andrić je nesebičnim pomaganjem i tolerancijom, ali i motivacijom đaka, profesora i roditelja, ljubavlju i brigom za đake sa posebnim potrebama tome u najvećoj meri doprineo, dajući primer kako se o deci brine; uz bolesnu decu je uvek prvi u kolima hitne pomoći, svakog od 1.400 učenika zna po imenu. Za profesore i učenika on nije samo direktor, već i kolega, roditelj i prijatelj, a pre svega čovek“, navodi se, između ostalog, u nedavnom obraćanju javnosti šumadijskoj i najširoj domaćoj javnosti kolektiva Prve tehničke škole, u kojem se, kao što se iz citiranog da videti, „na sva zvona“ veličaju lik i delo direktora te škole Nenada Andrića.

Neupućeni deo javnosti mogao bi nakon čitanja citiranog „sočinenija“ kolektiva Prve tehničke škole da pomisli da zaposleni u toj školi predlažu svog direktora Nenada Andrića za unapređenje na neku još važniju funkciju u domaćem obrazovanju. Ali, nije ovde o tome slučaj. Ne radi se ni o predlogu kolektiva ove škole da njihov direktor dobije neko važno priznanje, već zapravo hvalospevom o liku i delu Nenada Andrića, što je, kad su ovakve situacije u pitanju u Šumadiji, slučaj bez presedana – daju podršku direktoru nakon što je 3. oktobra ove godine uhapšen i to zbog sumnje da je, kako se navodi u policijskom saopštenju, „primio mito i trgovao uticajem“.

Sumnja se da je kao odgovorno lice Prve tehničke škole u Kragujevcu, preko posrednika B. M. (takođe uhapšen) tražio 400 evra, kako bi uticao na jednog nastavnika da učeniku pomenute škole prilikom polaganja popravnog ispita da prelaznu ocenu, iako učenik nije imao potrebno znanje, navodi se saopštenju izdatom nakon hapšenja Nenada Andrića. Dodaje se da je Andrić osumnjičen i za primanje mita od 200 evra, s time što se u tom drugom slučaju, sudeći prema policijskoj informaciji, cenjkao sa majkom jedne učenice kojoj je za premeštaj ćerke na drugi smer u istoj školi tražio 300, pa snizio cenu na 200 „evrića“. Naravno, svako je nevin dok se ne dokaže suprotno, pa i dosadašnji direktor Nenad Andrić, bez obzira na indikacije da je slučaj otkriven zahvaljujući i obeleženim novčanicama…

No, to je već posao za nadležne državne organe, na koje kolektiv Prve tehničke škole u Kragujevcu bez ikakve dileme vrši pritisak, i to sve pozivajući se „na moralnu i etičku potrebu“ da se obrate javnosti povodom hapšenja. Najnemoralnije u toj „moralnoj potrebi“ zaposlenih u Prvoj tehničkoj školi u Kragujevcu jeste to što u čitavu priču uvlače i svoje učenike, mahom maloletnike, koji su, takođe, koliko je poznato, potpisivali nekakvu podršku uhapšenom Nenadu Andriću.

Sankcionisan i zbog falsifikata?

Podsetimo da je Nenad Andrić i član novog saziva Saveta Univerziteta u Kragujevcu, te da je na to mesto imenovan na predlog Vlade Srbije. Na Univerzitetu se špekuliše da je svojevremeno sankcionisan zbog navodnog falsifikovanja službenih isprava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari