Nikada nije dobro kada se večiti derbi dočekuje u koži gubitnika, kao što je to slučaj s Partizanom pred sutrašnji, 146. prvenstveni dvoboj s Crvenom zvezdom.

U predigri najvažnijeg meča srpskog klupskog fudbala aktuelni prvak se praznih šaka vratio s gostovanja Napretku, pa se mnogi s pravom pitaju da li je, u trci za trofej ionako posustalim, crno-belima dovoljno nedelju dana da se oporave od poraza u Kruševcu i u svojoj Humskoj se isprse pred superligaškim liderom s druge strane Topčiderskog brda.

– Dobra strana fudbala je to što se nema vremena za očajavanje. Teško nam je pao neočekivan kiks u Kruševcu, ali ide utakmica koja podrazumeva ogroman adrenalin i još veći motiv. To nema veze s trenutnom fazom takmičenja niti sa trenutnim odnosom snaga, jer svi žarko žele pobedu i spremni su da „izginu“ za nju. Ovaj večiti derbi nije izuzetak – uverava domaćinov vezista Darko Brašanac.

„Parni valjak“ je fudbalsko proleće dočekao jedan korak ispred večitog rivala, a posle remija s Novim Pazarom i Vojvodinom, te prošlonedeljnog ispadanja iz „šina“ u gradu pod Bagdalom kaska šest bodova za crveno-belima, zbog čega direktan duel vodećeg dvojca neće odlučiti šampiona, kao što su svi verovali.

– Iskreno, nismo se nadali ovakvoj poziciji pred utakmicu s komšijama. Kada smo mi bili prvi, verovali smo da će ta distanca biti uvećana do 26. aprila, a kada smo se zarotirali na vrhu tabele računali smo da ćemo do ove subote makar biti egal ili im prići na jedan bod. Nije dobro to što više ne zavisimo samo od naših rezultata, ali daleko od toga da se zna šampion. Ništa još nije gotovo. Naša pobeda bi tu razliku prepolovila, a posle te utakmice i mi i oni imaćemo još teških protivnika do kraja sezone. Dakle, ući ćemo u derbi kao da nam od njega životi zavise.

Gostujući tim, međutim, ne mora da ide na sve ili ništa.

– Činjenica je da njima odgovara i nerešen ishod, kao što je istina da su ekipe s kalkulantskim pristupom derbiju najčešće izvlačile deblji kraj u njemu. Teško je obuzdati toliku želju, pobednički nagon, pa i nervozu, ako hoćete. Svi volimo derbijevsku sreću i slavu.

Partizanovu situaciju dodatno komplikuje izostanak Saše Ilića. Brojni, mladi ili nešto stariji, debitanti u timu Marka Nikolića neće moći da se oslone na znanje i prebogato iskustvo „požutelog“ Saše Ilića, koji je preko glave preturio desetine ovakvih susreta.

– Sve je lakše i lepše kada je Sale s nama, ali problemi s kartonima i povredama su faktor na koji u sportu uvek mora da se računa. Moramo se snaći i bez njega. Ne samo na sredini terena, gde se po nepisanom pravilu najčešće odlučuju veliki mečevi, već u sve tri linije ekipe i obe faze igre. Zvezda je u fantastičnoj seriji i puca od samopouzdanja, ali svakom nizu jednom mora doći kraj. Partizan ima dovoljno pameti, snage i volje za to. Nadam se da ćemo imati i koncentracije, jer u vrlo verovatno tvrdom meču valja iskoristiti svaku od malobrojnih šansi.

Momak ponikao u Partizanovoj fudbalskoj školi ne želi da se unapred opterećuje suđenjem, na koje je njegov klub ovog proleća često imao ozbiljne prigovore.

– Samo mogu da se nadam da će svi akteri derbija biti na nivou važnosti meča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari