Ulice gruzijske prestonice Tbilisija juče su bile preplavljene vojskom i policijom, otkad je u sredu uveče predsednik Mihail Sakašvili uveo vanredno stanje kako bi sprečio dalje opozicione proteste. Zabranjeno je i emitovanje programa nezavisnih televizijskih stanica, kao i sva okupljanja.

Ulice gruzijske prestonice Tbilisija juče su bile preplavljene vojskom i policijom, otkad je u sredu uveče predsednik Mihail Sakašvili uveo vanredno stanje kako bi sprečio dalje opozicione proteste. Zabranjeno je i emitovanje programa nezavisnih televizijskih stanica, kao i sva okupljanja. Vanredno stanje će trajati 15 dana, navodi se u saopštenju predsednika. Najpre je predsednik uveo vanredno stanje samo u Tbilisiju, dok je kasnije saopšteno da odluka važi za celu zemlju.

Sakašvili najavio izbore za 5. januar

Tbilisi – Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili pozvao je juče na održavanje prevremenih predsedničkih izbora u januaru kako bi se izborio sa sve većim pritiscima i političkom krizom u zemlji. Izbori će, u cilju što skorijeg vraćanja poverenja ljudi, biti održani 5. januara 2008, umesto krajem godine. AP

U ovoj bivšoj sovjetskoj zemlji već šest dana traju protesti opozicije koja zahteva ostavku predsednika izabranog pre četiri godine. Sakašvili, koji pokušava da istrgne državu iz viševekovnog uticaja Rusije i integriše je sa Zapadom, optužio je Moskvu da podstiče proteste i proterao troje ruskih diplomata. Rusko ministarstvo inostranih poslova odbacilo je Sakašvilijeve optužbe kao „neodgovorne provokacije“ i saopštilo da je to pokušaj skretanja pažnje od domaćih problema. Gruzija je svog ambasadora u Moskvi pozvala na „konsultacije“, dok je Kremlj taj poziv okarakterisao kao neodgovoran potez i dodao da su ruske vlasti naredile trojici gruzijskih diplomata da napuste zemlju uzvraćajući time Tbilisiju za sličan potez. „Proterujemo troje viših diplomata iz gruzijske misije“, rekla je ne navodeći detalje portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova.

NATO, SE, EU i Francuska osudili nasilje vlasti

Brisel – NATO, Savet Evrope, EU i Francuska osudili su juče nasilje gruzijskih vlasti nad opozicijom i uvođenje vanrednog stanja u toj zemlji posle višednevnih protesta. Generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer u saopštenju iz Brisela ocenio je da uvođenje vanrednog stanja i zatvaranje nekih medija u Gruziji nisu u skladu s vrednostima tog saveza. „NATO s pažnjom i zabrinutošću prati događaje u Gruziji“, naveo je Shefer i dodao da je specijalnog predstavnika Alijanse na Kavkazu Roberta Simonsa zadužio da taj stav NATO prenese šefu gruzijske diplomatije. Shefer je istakao da sve strane moraju da pokažu „uzdržanost, izbegavaju nasilje i deluju u skladu sa zakonom“. Generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis izjavio je: „Prioritet za sve strane sada jeste da pokažu uzdržanost i izbegavaju provokacije. Sloboda okupljanja zagarantovana je Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i vlasti moraju da osiguraju da svako ograničenje bude opravdano i odgovarajuće“… Francuska je ocenila „neprihvatljivim“ nasilje nad opozicijom, kao i „ugrožavanje slobode štampe i slobode svakog pojedinca“. Ministar za spoljnu politiku i bezbednost EU Havijer Solana apelovao je na uzdržanost dveju strana, ističući da bi „političke razlike trebalo rešiti u okviru demokratskih institucija“.

Odnosi između Gruzije i Rusije su već na vrlo niskom nivou. Sakašvilijeva namera da uđe u NATO i pokušaj da vrati suverenitet nad dve proruske provincije koje traže nezavisnost razbesnele su Moskvu, koja je prošle godine prekinula sve saobraćajne veze s Gruzijom.
Stotine pripadnika Ministartsva unutrašnjih poslova odevenih u uniforme braon boje sa pendrecima u rukama patrolirali su glavnom Rustaveli avenijom u Tbilisiju, mestu gde su održani glavni protesti i policijska ofanziva na demonstrante. Obično bučna i prometna avenija juče je bila mirna. Moglo se videti samo nekoliko automobila. Čini se da su i mnogi pešaci prosto zapanjeni vladinom akcijom i nisu voljni da govore o tome. „Niko ne preti svojim ljudima na ovakav način“, izjavila je Ekaterina Bukojeva (35) civilni službenik iz Tbilisija. „Veoma je bolno gledati kako teraju sopstveni narod“.
Sakašvili je zabranio rad svih televizija, osim državne. Najmanje četiri kanala samo prikazuju zabavne programe umesto regularne programske šeme. Časovi u školama i univerzitetima u Tbilisiju obustavljeni su na dva dana. Gruzijska televizijska stanica Imedi koju vlada smatra glavnim opozicionim glasilom ugašena je u sredu uveče nakon što je policija ušla u zgradu televizije.
Gotovo 100 osoba povređeno je u okršajima sa policijom i nalaze se u bolnici. U 30-minutnom obraćanju preko televizije, Sakašvili je izjavio da žali što je morao da primeni silu, ali da je to bilo neophodno kako bi se sprečilo iskliznuće zemlje u potpuni haos. „Svako ima šansu da izrazi svoj protest i negodovanje u demokratskoj zemlji, i ja, kao demokrata, uvek sam branio pravo naroda na protest, ali vlasti nikada neće dopustiti destabilizaciju i haos u Gruziji“, izjavio je Sakašvili.
Opozicioni lideri savetovali su svoje pristalice da se uzdrže od protesta kako bi se izbegli neredi, izjavio je Ivlian Kaindrava, lider opozicione Republikanske partije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari