Nevladina organizacija Građanska čitaonica Pirgos iz Pirota, u saradnji sa partnerskim organizacijama u još pet gradova Srbije, realizovala je projekat pod nazivom Promocijom i primenom etičkog kodeksa ka dostizanju EU standarda. Pored Pirota, projekat je realizovan u Knjaževcu, Leskovcu, Novom Pazaru, Prokuplju i Brusu. Cilj je stvaranje efikasnih mehanizama za praćenje rada lokalnih vlasti formiranjem novih i jačanjem postojećih radnih tela za praćenje primene Etičkog kodeksa.

Iskustva iz ovih gradova govore da su razbijeni neki od tabua, da je svest građana o ovoj oblasti na mnogo većem nivou nego ranije, ali i da je još mnogo toga potrebno uraditi kako bi sve to zaživelo u praksi i nastavio dalji proces demokratizacije i približavanje standardima EU. Sve ove opštine na putu su da posle protokola koje su potpisale sa nevladinim organizacijama, formiraju i lokalne Odbore za praćenje primene Etičkog kodeksa.

Građanska čitaonica ovaj projekat realizovala je sa partnerskim nevladinim organizacijama – Timočki klub iz Knjaževca, Edukacioni centar iz Leskovca, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Novom Pazaru, Toplički centar za demokratiju i ljudska prava u Prokuplju i Lokalna kuća razvoja u Brusu. Koordinator projekta, Dragan Mladenović iz pirotskog Pirgosa kaže za Plave strane da je projekat trajao godinu dana i da su njegovi rezultati prezentovani na završnim konferencijama u ovih šest gradova.

– Kroz projekat smo želeli da uspostavimo saradnju između medija, organizacija civilnog društva i lokalnih vlasti, kako bi zajedno mogli da pratimo poštovanje tog kodeksa. Imali smo dosta sastanaka sa predstavnicima lokalnih vlasti i organizacijama u ovim gradovima i naš utisak je da se opštine slažu da je potpisivanje i primena Etičkog kodeksa pozitivna stvar koja uspostavlja svojevrsni most poverenja između građana i lokalne vlasti. Samim tim u opštinama koje budu prepoznate kao odgovorne i koje poštuju ove principe, stvara se i bolja klima za život i investiranje, dolazak donatora i direktne investicije u biznis. Takva opština pokazuje se kao otvorena i spremna za partnerstvo. Generalno, mi nismo imali primedbe na kršenje Etičkog kodeksa jer nam je cilj bio da građani vide kako predstavnici lokalne vlasti izgledaju u direktnom kontaktu, kako se oni ponašaju i kakvi su njihovi medijski nastupi. O odredbama Etičkog kodeksa građani ne znaju mnogo, ali smo se mi trudili da ih kroz ovaj projekat što više upoznamo – kaže Mladenović.

On dodaje da su saradnjom sa lokalnim vlastima u ovim gradovima jako zadovoljni i veruje da će sve opštine potpisati protokol o saradnji sa organizacijom civilnog društva.

– U svakom od ovih pet gradova Pirgos ima partnerske organizacije koje će sa opštinom potpisati te protokole. Pirgos će nastaviti saradnju sa odabranim organizacijama i opštinama i pratiće kako se primenjuje ovaj Etički kodeks. Ako primetimo da se on krši, reagovaćemo i, u saradnji sa medijima, o tome upoznati javnost. Značaj praćenja Etičkog kodeksa prikazan je kroz aktivno uključivanje lokalnih i regionalnih medija iz šest gradova Srbije. Konferencije za medije, koje su održane u svakoj opštini, okupile su više od 20 predstavnika lokalnih i regionalnih medija – kaže Mladenović.

Dva kodeksa ponašanja u Novom Pazaru

U Novom Pazaru održana su dva radna sastanka posvećena jačanju svesti o značaju primene i praćenja Etičkog kodeksa ponašanja predstavnika lokalne vlasti. Prvi sastanak, održan u Multimedijalnom centru, okupio je predstavnike lokalne vlasti, medije, zainteresovane građane i predstavnike Radnog tela za praćenje primene Etičkog kodeksa iz Novog Pazara. Skup su, u ime gradske uprave Novog Pazara, pozdravili predsednica Skupštine grada, Borka Jovanović, zamenica sekretara Zora Mijaljević i potpredsednik Skupštine Tarik Imamović. Govorili su i predstavnici partnerskih organizacija, Semiha Kačar iz Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Dragan Mladenović iz Građanske čitaonice Pirgos. U ime radnog tela za praćenje primene Etičkog kodeksa govorila je članica tog tela Bisera Šećeragić.

– Novi Pazar specifičan je po tome što je izradio i usvojio dva kodeksa ponašanja, od kojih se jedan odnosi na funkcionere, a drugi na zaposlene u administraciji. Tokom radnog sastanka prezentovane su dosadašnje aktivnosti radnog tela za praćenje primene Etičkog kodeksa, kao i aktivnosti projekta. Predstavnici lokalne vlasti izrazili su spremnost da aktivnije podrže radno telo. Predsednica skupštine naglasila je da je potrebno aktivnije uključiti organizacije građanskog društva i medije u praćenje primene Etičkog kodeksa. Održan je sastanak sa predstavnicima organizacija civilnog društva i mesnih zajednica. Tema sastanka bila je uloga građana u praćenju primene Etičkog kodeksa. Učesnici sastanka aktivno su učestvovali u diskusiji čiji je zaključak bio da je neophodno pratiti rad funkcionera lokalnih vlasti i na taj način doprineti jačanju demokratije i civilnog društva – kaže predsednica Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Novog Pazara Semiha Kačar.

Protokol potpisan, ali još nema odbora

Veoma je poučno iskustvo iz Pirota i prethodnog skupštinskog saziva. Odbor za praćenje primene Etičkog kodeksa radio je u prethodnom sazivu SO Pirot do 2008. Odbor je imao sedam članova, predstavnika svih stranaka koje su imale odbornike u lokalnom parlamentu. Prema rečima sekretara Odbora, Saše Jovanovića, u to vreme Etički kodeks ponašanja usvojilo je 140 lokalnih samouprava u Srbiji, u samo desetak opština je formiran odgovarajući odbor a u samo šest opština su ti odbori bili i aktivni.

– Radili smo po zakonima o sprečavanju sukoba interesa i onom o lokalnim izborima. Dobili smo tridesetak pisanih predstavki građana, političkih stranaka i udruženja. Većina se odnosila na nespojivost funkcija u tadašnjem skupštinskom sazivu. Predstavke su se odnosile, recimo, na to da li tadašnji zamenik predsednika opštine i opštinski menadžer u isto vreme mogu da budu i odbornici SO. Po tadašnjem zakonu o sprečavanju sukoba interesa, oni to nisu mogli, ali je sledeći zakon o lokalnoj samoupravi to omogućio. Što se nas tiče, izricali smo usmene i javne opomene sa predlogom za razrešenje sa funkcija, ali se to nije dogodilo. Njih dvojica nisu podneli ostavke iako smo mi to predlagali – kaže Jovanović.

U aktuelnom sazivu SO Pirot, takav odbor još uvek ne postoji. Prema rečima predsednika SO Pirot, Milana Popovića, sa Građanskom čitaonicom Pirgos potpisan je protokol, ali sve to treba da verifikuju odbornici Skupštine opštine. U njemu su se potpisnici obavezali da će sarađivati na promociji primene Etičkog kodeksa ponašanja funkcionera lokalne samouprave, i usaglašavati aktivnosti čiji je cilj podizanje svesti predstavnika lokalnih vlasti i građana o značaju primene Etičkog kodeksa ponašanja funkcionera. Potpisnici protokola obavezuju se i da će zajednički raditi na uspostavljanju mehanizama za praćenje primene Etičkog kodeksa ponašanja funkcionera lokalne samouprave kroz formiranje stalnog Radnog tela za praćenje primene Etičkog kodeksa.

– U prethodnom sazivu imali smo taj odbor za praćenje primene Etičkog kodeksa, ali rezultati svega toga bili su mali. Bilo koji kodeks ako nema sankcije, već samo upozorenja i primedbe, nema svrhe i to nije rešenje. Potrebne su dakle neke konkretne sankcije za one koji su u sukobu interesa i krše taj kodeks. Toga još uvek nema, ne samo kod nas, nego i u zemljama razvijene demokratije. Ako naša SO donese odluku o ovom protokolu mi ćemo i formirati taj odbor – kaže Popović.

U Timočkoj Krajini samo Majdanpek ima savet

Timočki klub iz Knjaževca, kao organizacija na promociji Etičkog kodeksa, radio je na području Timočke Krajine u oba okruga – Zaječarskom i Borskom i u osam opština tih okruga.

– Jedina opština koja ima za sada skupštinsku odluku i formiran Savet za praćenje primene Etičkog kodeksa jeste opština Majdanpek, dok u drugim opštinama Timočke Krajine ovo telo još zvanično nije formirano. Sa predstavnicima vlasti u ovim opštinama razgovarali smo i oni pokazuju interesovanje da se takvo telo formira. Jedan od problema koju su isticali u razgovorima je što je za rad ovakvog odbora ili saveta neophodno obezbediti novčana sredstva za kancelarije koje bi bile van skupštinskih zdanja i za neophodnu opremu, a potrebna je i veća promocija Etičkog kodeksa. Naravno, potrebna je i politička volja partija koje su na vlasti da se takav odbor formira. Zajedno sa Pirgosom radili smo na realizaciji ovog projekta i značajno doprineli podizanju svesti, prvenstveno, kod građana u našim regionima gde je projekat sproveden, kao i odgovornosti lokalnih vlasti, koje shvataju da bi uvođenjem ovih tela vlast bila još transparentnija – kaže izvršni direktor Timočkog kluba iz Knjaževca, Snežana Pavković.

Uključivanje građana u javni život

Predsednik nevladine organizacije Lokalna kuća razvoja iz Brusa, Vladica Pavlović, kaže da je potpisan protokol o saradnji između ove organizacije i SO Brus oko primene Etičkog kodeksa.

– Mislim da su prihvatanjem ovog projekta, funkcioneri lokalne samouprave shvatili svoju odgovornost da moraju, u većem stepenu, da uvaže mišljenja građana i da ih uključe u javni život i odlučivanje. Samim potpisivanjem ovog protokola mislim da su to i potvrdili. Telo za praćenje primene Etičkog kodeksa još uvek ne postoji ali je na najboljem putu da bude formirano. Po njegovom formiranju nastojaćemo da se Etički kodeks u što većem stepenu primenjuje. Sve ovo što smo radili kroz projekat veoma je bitno za dalju demokratizaciju Srbije i približavanje standardima Evropske unije. Sam uticaj građana na proces odlučivanja pravi je primer demokratije i jedan od ključnih elemenata u postizanju tih evropskih standarda. U dosadašnjem radu bilo je nekih pojedinačnih slučajeva da su se građani žalili i ukazivali na sukob interesa. Mislim da će to sada biti omasovljeno i da će građani osetiti veću slobodu, a funkcioneri veću odgovornost da izađu u susret zahtevima građana – kaže Pavlović.

Novi koncept lokalne samouprave

Opština Pirot i Udruženje Pirgos dele uverenje da novi koncept lokalne samouprave treba da počiva na principima izloženim u Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi i najvišim etičkim standardima proklamovanim u Etičkom kodeksu ponašanja funkcionera lokalne samouprave, koji doprinose unapređenju rada lokalnih institucija, ekonomskom prosperitetu i sveobuhvatnom razvoju lokalne zajednice. Čvrsto veruju da se najviše demokratske vrednosti kao što su zaštita ljudskih prava, uvažavanje različitosti, slobodni, fer i demokratski izbori i vladavina prava mogu dostići kroz uspostavljanje odnosa koji omogućavaju poštovanje izborne volje građana, zabranu sukoba interesa, obavezu davanja podataka o imovinskom stanju, javnost rada i borbu protiv korupcije – piše, pored ostalog, u Protokolu koji su potpisali SO Pirot i Građanska čitaonica Pirgos.

Okrugli sto u naselju „Tanasko Rajić“

Okrugli sto na temu Uloga „Etičkog kodeksa“ u saradnji građanskog društva, mesnih zajednica i lokalne vlasti održan je krajem prošle godine u prostorijama MZ Tanasko Rajić u Pirotu. Uz prisustvo predstavnika lokalne vlasti, gradskih i seoskih mesnih zajednica, kao i odbornika lokalne vlasti, napravljen je korak dalje ka formiranju stalnog radnog tela za praćenje primene Etičkog kodeksa.

– Predstavnici mesnih zajednica pokazali su veliko interesovanje za uključivanje u proces praćenja primene Etičkog kodeksa i izrazili uverenje da se kroz formiranje stalnog radnog tela može poboljšati i status mesnih zajednica. Pirgos i partnerske organizacije posvetiće više pažnje mesnim zajednicama, koje se mogu pokazati kao dobri partneri i dragocena podrška u praćenju primene Etičkog kodeksa – kaže Dragan Mladenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari