Nazmija i Adnan Hajredini, u čijoj kući u Preševu je tokom proteklog vikenda otkrivena veća količina naoružanja i municije, nakon iskaza koji su dali pred inspektorima Specijalnih jedinica UBOPOK, a nakon višečasovnog saslušanja tokom vikenda, braniće se sa slobode, saznaje Danas u izvorima bliskim policiji na jugu Srbije.

Nazmija i Adnan Hajredini, u čijoj kući u Preševu je tokom proteklog vikenda otkrivena veća količina naoružanja i municije, nakon iskaza koji su dali pred inspektorima Specijalnih jedinica UBOPOK, a nakon višečasovnog saslušanja tokom vikenda, braniće se sa slobode, saznaje Danas u izvorima bliskim policiji na jugu Srbije.

Najveća zaplena oružja od maja 2001.

Otkrivanje ilegalnih magacina sa oružjem prošlog vikenda u Preševu najveća je količina vojnog materijala koji je na području juga Srbije uz administrativnu liniju sa KIM otkrivena od 30. maja 2001. godine kada su Združene snage bezbednosti (vojska i policija) ušle u Kopnenu zonu bezbednosti.

Prema zvaničnim podacima, tada je kod Albanaca sa ovog područja otkriveno i oduzeto 224 poluatomatske i automatske puške, 13 mitraljeza, 114 ručnih bombi, 56.000 metaka, 851 mina različite namene, 558 ručnih bombi, kao i 221 kilogram različite vrste eksploziva.

Pored oca i sina koji su privedeni na saslušanje nakon pretresa njihove porodične kuće u Preševu u subotu rano ujutru uz prisustvo pripadnika jedinica Žandarmerije MUP Srbije, prema saznanjima Danasa, oko 13 sati istog dana privedena su još tri lica albanske nacionalnosti, koja su osumnjičena za krivična dela terorizma i ugrožavanja bezbednosti.

Prekršen akt o Amnestiji

Savezna vlada SRJ i Vlada Srbije zaključkom od 23. maja 2001. godine donela je javnu izjavu „Amnestija je izlaz“ u kojoj su Albanci iz tri opštine juga Srbije pozvani da predaju oružje, municiju i ostali vojno-tehnički materijal, zašta će biti „oslobođeni krivične odgovornosti“.

U ime tadašnje Vlade SRJ, odluku su potpisali predsednik Zoran Žižić, a u ime Vlade Srbije Zoran Đinđić. Inicijativa je potekla od tadašnjeg predsednika Koordinacionog tela dve vlade za jug Srbije Nebojše Čovića.

Saslušanje je trajalo od kasnih popodnevnih sati do 4:30 ujutru u nedelju, a potom je nastavljeno od 11:30 do 16 sati istoga dana, uz izrečenu meru „policijskog zadržavanja od 48 sati“, potvrdio je za Danas policijski izvor iz Vranja.
Isti izvor naveo je da je tokom davanja iskaza u zgradi policije u Vranju Adnan Hajredini (24) „dobrovoljno pristao da na licu mesta u Preševu otkrije još nekoliko oružanih naprava“. Reč je o automatskoj pušci marke „škorpion“, kao i o pištolju marke CZ 99. Pripadnici UBOPOK i ovo su oružje priložili nadležnima u postupku policijske istrage koja je trajala u zakonom predviđenom roku.
Uhapšeni su tokom celog procesa saslušanja u vranjskoj policiji imali obezbeđene prevodioce i pravne zastupnike, s obzirom na ozbiljnost celog slučaja i mogućnost da budu optuženi za krivična dela terorizma i udruživanja radi neprijateljske delatnosti zašta su zaprećene dugogodišnje kazne zatvora.
Albanski izvori u Preševu rekli su Danasu da je reč „o teškom narušavanju mira unutar same albanske nacionalne zajednice“. Isti izvori ukazuju i na mogućnost da je reč o „političkom obračunu“ u kome je trebalo da se desi „hapšenje Nazmije Hajredinija“.
Tokom opsežne akcije pretresa porodične kuće Nazmije Hajredinija pripadnici Žandarmerije pronašli su pet automatskih puški, dva ručna bacača, 20 mina, deset puškomitraljeza, pet pištolja, više bombi kao i preko 20.000 komada municije za teško naoružanje. U bunkerima u kući otkriveno je i više uniformi OVK i nekadašnje OVPMB, kao i logistika vezana za komunikaciona sredstva i propagandni materijal, među kojima su zastave SAD i Albanije.
U Preševu niko ne spori da je Nazmija Hajerdini (58) dugo godina radio u Švajcarskoj i da prima penziju ove države. U vreme eskalacije albanskog ekstremizma na području Bujanovca i Preševa i delovanja tzv. Oslobodilačke vojske za Bujanovac, Preševo i Medveđu (OVPBM) i njegovo ime nezvanično se povezivalo sa „podrškom ekstremistima“. Nakon okončanja neprijateljstava, Hajredinaj je osnovao Udruženje veterana OVPMB, na čijem se čelu nalazio do aprila 2007. godine. Sa te funkcije smenjen je pošto je došlo do ujedinjenja udruženja OVPMB iz Preševa i Bujanovca.
Albanski izvori iz Preševa naglašavaju da je sada „na istrazi da utvrdi da li je pronađeno oružje u kući Hajredinija iz vremena neposredno nakon okončanja sukoba na jugu Srbije iz 2001. godine, ili se radi o nekoj vrsti „mrtve straže“, a vezano za proglašenje nezavisnosti Kosova i odnosa vlasti iz Beograda prema tom pitanju“.
Policija je najavila dalju istragu, a sama činjenica da je sve prošlo bez određivanja pritvora za lica kod kojih je pronađeno oružje ukazuje na to da će srpska policija izbeći bilo kakav istražno „ishitreni potez“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari