Muamer Zukorlicfoto FoNet Marija Ðokovic

Skupom sećanja, večeras, će, u Novom Pazaru, biti obeležena dvogodišnjica smrti muftije Muamera Zukorlića.

Tim povodom, u Kulturnom centru, biće prikazan dokumentarni fil „Muftijin amanet“. Organizator skupa je porodična Mufty fondacija.

To je samo jedna od aktivnosti sećanja na, verskog poglavara, političkog lidera, osnivača mnogobrojnih institucija pod okriljem Islamske zajednice (IZ) u Srbiji i potpredsednika Skupštine Srbije, muftiju Muamera Zukorlića, koji je iznenada preminuo, 6. novembra 2021.godine, u 52.godini života.

Predsednik Mešihata IZ u Srbiji, muftija Mevlud Dudić, je, evocirajući upomene na svog prethodnika, pobrojao je sve institucije i ustanove, koje su činile veliki versko-obrazovno-politički sistem. Na prvom mestu je „formiranje jake, stabilne i u regionu prepoznatlhive IZ, sa svim pratećim ustanovama i službama i ostalom infrastrukturom“.

Ocenio je da je muftija Zukorlić ušao u politiku sa namerom „da baš sa onog terena odakle su došle nepravde i osporavanja prema IZ, eliminiše diskriminaciju i dvostruke aršine prema muslimanima i povrati prava i dostojanstvo, koje mu je zakonom garantovano i koje mu pripada“.

-Bio je neponovljiv primer i oličenje morala, što u politici predstavlja pravu retkost, ali izaziva poštovanje i divljenje savremenika, kako onih koji se slažu sa vama, tako i političkih neistomišljenika – poručio je glavni muftija IZ u Srbiji Dudić.

Zukorlić je samo sa 23 godine postao prvi predsednik Mešihata IZ Sandžaka, 1993.godine. Na toj poziciji ostao je sve do 2007.godine, kada je formirana jedinstvena IZ u Srbiji, autonomna zajednica organizaciono vezana za IZ u BiH, i postao njen prvi glavni muftija.

Kada je odlučio da, zvanično, uđe u politiku, povukao se sa mesta glavnog muftije i 2016.godine, na parlamentarnim izborima dobio je poslanički mandat. Bio je predsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP), koja je, do decembra 2017., delovala pod imenom Bošnjačka demokratskazajednica Sandžaka (BDZS).

Godine 2012., kandidovao se za predsednika Srbije i, tada, od svih predsedničkih kandidata, osvojio najviše glasova u sandžačkim opštinama. Bio je, 2019.godine, i kandidat za bosansko-hercegovačkog vrhovnog poglavara muslimana, reisu-l-ulemu. Protivkandidat aktuelnom reisu Huseinu Kavazoviću.

Muftija Zukorlić je rođen 1970.godine u selu Orlje, u tutinskoj opštinu. U Sarajevu je završio srednju versku školu Medresu. Studije filozofije šerijatskog prava završio je u Alžiru. Magistrirao je u Libanu, a doktorirao na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, čiji je osnivač.

Autor je četiri knjige: Izolacija kriminala – temelj opstanka zajednice, Drevna Bosna, Academia i Etika i objavio je više desetina naučnih radova.

Po sopstvenoj želji sahranjen je u rodnom Orlju, a pola godine kasnije, nakon eshumavije, sahranjen je u krugu Altun-alem džamije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari