Ministar inostranih poslova Zaimbabvea Simbaraše Mumbengegvi pozvao je zapadne diplomate na sastanak i upozorio ih da će biti proterani iz zemlje ukoliko su davali finansijsku ili diplomatsku podršku opozicionim aktivistima. Ministar u vladi Zimbabvea rekao je još da predsednik Robert Mugabe neće oklevati da izbaci bilo kog diplomatu koji se mešao u unutrašnju politiku Zimbabvea.

Ministar inostranih poslova Zaimbabvea Simbaraše Mumbengegvi pozvao je zapadne diplomate na sastanak i upozorio ih da će biti proterani iz zemlje ukoliko su davali finansijsku ili diplomatsku podršku opozicionim aktivistima. Ministar u vladi Zimbabvea rekao je još da predsednik Robert Mugabe neće oklevati da izbaci bilo kog diplomatu koji se mešao u unutrašnju politiku Zimbabvea. „Pozvao sam ambasadore i rekao sam im da Zimbabve neće dozvoliti bilo kakvo mešanje u unutrašnje poslove i da će oni koji nastave da finansiraju i podržavaju taj program biti izbačeni“, rekao je on.
Diplomate koji su prisustvovali sastanku izjavile su da je ambasador SAD Kristofer Del, koji je kritikovao Zimbabve zbog kršenja ljudskih prava, izašao sa sastanka odbacujući ga kao „prevaru“ i „propagandu za državne medije“ koji su sve vreme snimali događaj.
Sastanak je usledio pošto je Stejt dipartment objavio saopštenje u kojem poziva Mugabea da „dopusti svom narodu pravo da živi bez straha i da u potpunosti učestvuje u političkom procesu“. U saopštenju se još kaže da će „Mugabe biti lično odgovoran za hapšenja i prebijanje političara iz opozicije, kao i za odbijanje da dozvoli pojedincima da putuju na lečenje“.
Na desetine opozicionih aktivista, uključujući Morgana Cvangiraija, lidera Pokreta za demokratske promene, bili su pretučeni posle hapšenja prošle nedelje. „Predsednik Mugabe se očigledno plaši slobodne i otvorene debate u njegovoj zemlji i zbog toga je voljan da upotrebi nasilje kako bi ugušio sve one koji mu protivureče. Konačno, on će odgovarati narodu Zimbabvea i svetu“, kaže se u saopštenju SAD.
Ministar Mumbengegvi rekao je diplomatama da Bečka konvencija zabranjuje stranim ambasadama da se mešaju u unutrašnje poslove domaće nacije. On je još dodao da su neke diplomate „otišli predaleko“ i da su nudili hranu i vodu opozicionim aktivistima koji su zatvoreni prošle nedelje. „Prisustvovanje javnim sudskim procesima, sastanci s članovima parlamenta i putovanja kroz zemlju, to je sve u okviru Bečke konvencije i to su sasvim normalne stvari u mnogim zemljama“, izjavio je diplomatski izvor u Harareu. „Dostavljanje vode i hrane ljudima koji su brutalno prebijeni u zatvoru i koji su lišeni medicinske nege i hrane predstavlja čin ljudske dobrote“. Ovaj diplomata je još dodao da bi izbacivanje bilo koje ambasade još više izolovalo vladu Mugabea i imalo bi ozbiljne posledice, a da to čak zna i Mugabeova vlada.
Advokati u Zimbabveu dobili su pretnje da bi mogli da „nestanu“ ili pretrpe nasilničke napade ukoliko nastave da zastupaju uhapšene lidere opozicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari