MUP Hrvatske: Snimak "plivača" iz Save je autentičan, ispitaćemo prijatelje 1Foto: Nestali.hr/MUP

Potraga za Matejem Perišem (27) u Beogradu ušla je u 12. dan, a hrvatska policija je održala zvaničnu konferenciju nakon boravka u Srbiji.

Pomoćnik glavnog direktora policije i načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac održao je konferenciju za medije na kojoj je objavio detalje istrage.

„Koordinacija i postupanje policije traje od same prijave nestanka. Ona se odvijala svakodnevno, kako putem međunarodne policijske saradnje, tako i putem normalnih komunikacijskih kanala“, rekao je.

Potvrdio je da je snimak na kom se vidi kako neko ili pliva Savom autentična, te da je nastao u noći kada je Matej nestao.

„Bili smo dva dana u Beogradu, gde smo razmenili sva saznanja koja smo mi prikupili. Fokusirali smo se na ono što je srpska policija preduzimala. Srpska policija je preduzela sve radnje koje se preduzimaju inače, angažovane su sve snage. Sve što se u takvim slučajevima preduzima, Srbija je preduzela. Intenzitet se i dalje nastavlja kao i prvog dana“, dodao je Gerovac.

Takođe je potvrdio da će policija opet ispitati Matejeve prijatelje.

„Primio nas je i Vulin, pružio nam je sve što smo tražili. Na sastanku je bio i otac Mateja, izvestili smo ga šta je sve utvrđeno“, rekao je.

„Mi smo u dva dana ostvarili intenzivne kontakte i dalje ćemo raditi na području RH, bićemo u kontaktu sa porodicom i nadamo se da će doći do raspleta događaja i da će biti pronađen živ“, rekao je.

Pregledani su sati i sati video materijala

„Srpska policija ima verziju događaja. Sve su preduzeli. Sa svim činjenicama koje znaju, postoji radna verzija onoga što se dogodilo. Ja o tome ne mogu da govorim“, rekao je, prenosi Index.hr.

„Oni o svemu mogu obavestiti tužilaštvo. Neke verzije koje su postojale u početku su isključene“, rekao je.

Dodao je da ništa ne ukazuje na nasilje.

„Sve što je dokazni materijal, a to su i snimci, nezahvalno je komentarisati. Meni je žao što oni izlaze u javnost. Da ja sad tumačim šta se na njima nalazi, to nije u redu. Srpska policija je napravila izniman posao u praćenju kretanja Mateja Periša. To je kilometar i više kretanja od izlaska iz kluba do ulaska u vodu. Pregledani su sati i sati materijala. Snimci su detaljno pregledani, oni se još obrađuju, izoštravaju, analiziraju“, dodao je.

„Mi možemo reći da je osoba koja je bila obučena kao što je bio obučen Mateja došla do vode. Ne postoji policajac koji će reći da je on sigurno ušao u vodu. Postoje stvari koje upućuju na to, ali ne mogu da iznosim detalje“, kaže.

„Prijava nestanka, formalna, bila je istog dana kad je bio nestanak. I pre je bilo kontakta. Već idućeg dana u jutarnjim satima je bio kontakt prijatelja i policije“, kazao je Gerovac.

Policija će opet ispitati Matejeve prijatelje

„Što se tiče konzumacije opijata ili droge bilo kakve vrste, ne mogu vam iznositi šta su nam preneli. Morate veštačiti krv, urin… Ostavimo taj deo za istragu koja sledi. Što se događalo pre dolaska u Gotik, put do Beograda, boravak u Gotiku, sav taj put je praćen u minut od strane srpske policije. U ovom trenutku ne postoji rupa u onome što se zna. Što se tiče konzumacije, radi se o istrazi koja je u toku, ne mogu govoriti. Hrvatska policija će, s obzirom na saznanja koja smo dobili, preduzeti određene radnje u odnosu na prijatelje. Govorimo o nestanku. Sa njima će se razgovarati dva, tri, sedam puta, dokle god bude potrebno, da se razjasne neke nedoumice. Postoje još neke radnje koje možemo napraviti da pomognemo kolegama iz Srbije“, rekao je.

„Tek moramo utvrditi jesu li u klubu zaista bili Zadrani i ako su bili, oni nam mogu reći šta se događalo u klubu“, nastavio je Gerovac.

„Sve ukazuje na činjenicu da Mateja i društvo nisu bili ni u kakvom sukobu. Ali nema ni indicija da su bili uključeni u neke druge sukobe, ispred ili u klubu“, dodao je.

Snimak iz Save nastao u noći kad je Matej nestao

„Zašto je Matej trčao? Neozbiljno bi bilo špekulisati zašto je trčao. Svi ste videli njegovo ponašanje, zašto je to tako, nepoznanica je. Snimak iz Save je autentična, ali neću ulaziti u priču je li neko plivao ili nije. Svaki snimak je podložan daljnjoj obradi. Da, snimak je nastao te noći“, rekao je.

„Srbija ima sve moguće sisteme za lociranje mobilnih telefona, oni su učinili sve što su mogli. S mobilnim možemo pomoći, to ne smem da vam kažem, ali deo mobilnog ćemo obrađivati i podatke dostavljati srpskoj policiji. Srpska policija je apsolutno dala najiskusnije istražitelje, koji su radili najpoznatije slučajeve, radi se o profesionalcima. Srpska policija raspolaže tehnikom, sva je uključena u potragu za Matejom. Lociranje telefona, dronovi, termovizijske kamere, sve je uključeno. Srpska policija ide i dalje od pretpostavke da je ušao u vodu, sve susedne zemlje su uključene“, zaključio je Gerovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari