MUP: Prošle nedelje otkriveno 26.800 saobraćajnih prekršaja 1Foto: Beta/MUP Srbije

Uprava saobraćajne policije je tokom pojačane kontrole saobraćaja prošle nedelje kontrolisala 63.153 vozila i otkrila 26.803 prekršaja, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Zbog prekoračenja brzine kažnjena su 12.903 vozača, uključujući 706 koji su prekoračili brzinu u zonama pešačkih prelaza, zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola iz saobraćaja je isključeno 1.169 vozača, a zbog vožnje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci 61 vozač.

Saobraćajna policija je tokom akcije otkrila i 456 prekršaja koje su učinili pešaci, kao i 57 prekršaja nepropuštanja pešaka na pešačkom prelazu.

Istovremeno sa ovom akcijom, u 30 evropskih zemalja koje sarađuju u okviru organizacije Evropska mreža saobraćajnih policija, sprovedena je akcija koja je bila usmerena na otkrivanje prekršaja koje čine vozači teretnih vozila i autobusa.

Tokom te akcije saobraćajna policija kontrolisala je 7.785 teretnih vozila i 1.087 autobusa, a otkriveno je 5.886 prekršaja koje su učinili vozači teretnih vozila i 489 prekršaja vozača autobusa.

Gotovo 40 odsto od ukupnog broja prekršaja bili su u vezi sa zloupotrebom tahografa, dok je zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa kažnjeno 527, a zbog prekoračenja brzine 340 vozača teretnih vozila i autobusa.

Uprava saobraćajne policije će i u narednom periodu nastaviti sa sprovođenjem akcija pojačane kontrole saobraćaja na teritoriji čitave zemlje, kako bi stanje bezbednosti saobraćaja bilo što povoljnije, navodi e u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari