MUP za doživotni zatvor 1Foto: mup.gov

Ministarstvo unutrašnjih poslova uputilo je danas Ministarstvu pravde predlog izmena i dopuna Krivičnog zakonika, kako bi se pooštrila kaznena politika u Srbiji.

Jedna od inicijativa MUP-a je uvođenje instituta „tri udarca“ koji se odnosi na strože kažnjavanje povratnika za krivična dela sa elementom nasilja, u oblasti droga i nelegalnog oružja, kao i silovanja i obljube.

Predlog MUP je da se učiniocu koji ponovi delo iz te grupe, ne može izreći manje od trećine maksimalno propisane kazne.

Kod najtežih krivičnih dela kao što su ubistvo, silovanje, obljuba nad nemoćnim licem ili detetom i obljuba zloupotrebom oružja, povratnicima koji drugi put ponove delo predlaže se izricanje najmanje polovine maksimalno propisane kazne.

Ukoliko neko od povratnika ponovi treći put neko krivično delo, kazna zatvora ne može biti manja od dve trećine maksimalno propisane kazne.

Takođe, MUP je predložio i sankcionisanje pripremanja ubistva, zarad kako se navodi „efikasnijeg procesuiranja potencijalnih počinilaca tog krivičnog dela, isključivo na osnovu prikupljenih dokaza koji nedvosmisleno ukazuju da je osumnjičeni preduzeo neke od pripremnih aktivnosti“.

Predloženo je i uvođenje kazne doživotnog zatvora za najteža krivična dela teškog ubistva, silovanja i obljube nemoćne osobe, deteta i obljube pod pretnjom oružja.

Predlog je upućen Ministarstvu pravde i sadrži brisanje člana 194 koji se odnosi kazne za na nastupanje smrti člana porodice u slučaju nasilja u porodici, a kako je obrazloženo to se predlože da bi se izbegla dosadašnja mogućnost različite kvalifikacije tog krivičnog dela za koje je bila zaprećena blaža kazna u odnosu na kaznu za teško ubistvo“.

Kako se navodi u saopštenju, MUP je ove predloge uputio nakon analiza i statističkih pokazatelja u vezi sa pojedinim krivičnim delima, kao i ishoda sudskih postupaka.

„Osnovni cilj MUP je da se izvršioci krivičnih dela još strože kažnjavaju, kako bi se uticalo na kolektivnu svest građana i na njihov osećaj lične bezbednosti“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari