MUP zabranio ulazak za osam učesnika Evroprajda, podnete i krivične prijave 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, po nalogu Višeg javnog tužilaštva,  podneli su dve krivične prijave i doneli meru o zabrani  ulaska  u Republiku Srbiju za osam osoba koje su tokom  održavanja manifestacije Evroprajd 2022 „svojim ponašanjem vređali javni moral“, navedeno je u saopštenju.

 

Pripadnici Uprave kriminalističke policije, u konsultaciji sa nadležnim tužilaštvom, identifikovali su dve osobe državljane Turske i Italije, protiv kojih je, zbog sumnje da su tokom održavanja Evroprajd 2022 počinili krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, podneta krivična prijava.

Za ova dva lica raspisana je potraga, s obzirom na to da su nedostupni srpskim istražnim organima.

Takođe, u konsultaciji sa Višim javnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal biće preduzete sve mere u cilju daljeg postupanja prema licima koja su putem društvenih mreža Instagram i Tviter delila objave sa ekstremističkim sadržajem upućene pripadnicima LGBT zajednice.

Policija će protiv tih lica podneti dve krivične prijave zbog sumnje da su počinili krivično delo ugrožavanje sigurnosti.

„Policijski službenici nastavljaju dalji rad na utvrđivanju identiteta i eventualnog stavljanja na meru odbijanja ulaska drugih učesnika manifestacije Evroprajda 2022, kao i na utvrđivanju identiteta pošiljaoca pretnji Info centru Evroprajd 2022 koje su upućene putem i-mejl adresa pre održavanja manifestacije“, zaključeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.