"Vređali su javni moral": Dve krivične prijave i zabrana ulaska u Srbiju za osam učesnika Evroprajda 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je danas da je, po nalogu Višeg javnog tužilaštva, podnelo dve krivične prijave i doneli meru o zabrani ulaska u Srbiju za osam osoba koje su tokom održavanja manifestacije Evroprajd 2022 svojim ponašanjem vređali javni moral.

Pripadnici Uprave kriminalističke policije, u konsultaciji sa nadležnim tužilaštvom, identifikovali su dve osobe, državljane Turske i Italije, protiv kojih je zbog sumnje da su tokom održavanja Evroprajd 2022 počinili krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, podneta krivična prijava.

Za te dve osobe je raspisana potraga, jer su nedostupni srpskim istražnim organima.

U konsultaciji s Višim javnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, MUP navodi da će biti preduzete sve mere radi daljeg postupanja prema osobama koja su na društvenim mrežama Instagram i Tviter delila objave sa ekstremističkim sadržajem upućene pripadnicima LGBT zajednice.

Policija će protiv tih lica podneti dve krivične prijave zbog sumnje da su počinili krivično delo ugrožavanje sigurnosti.

Policijski službenici nastavljaju dalji rad na utvrđivanju identiteta i eventualnog stavljanja na meru odbijanja ulaska drugih učesnika manifestacije Evroprajda 2022, kao i na utvrđivanju identiteta pošiljaoca pretnji Info centru Evroprajd 2022 koje su upućene putem i-mejl adresa pre održavanja manifestacije, dodaje se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari