N1: Šta su Šarić i Lazarević rekli tužiocu dan nakon njihovog hapšenja 1foto (BETAPHOTO/BRANISLAV BOŽIĆMO)

N1 otkriva šta su Dejan Lazarević, bivši advokat Darka Šarića, kao i sam Šarić, rekli pred zamenikom tužioca za organizovani kriminal na prvom saslušanju dan nakon njihovog hapšenja 14. aprila prošle godine.

Tužilaštvo za organizovani kriminal advokata Dejana Lazarevića sumnjiči da je u svojstvu advokata Darka Šarića sa njim dogovorio, neposredno ili posredstvom kriptovanih telefona, dok je Šarić bio u pritvoru, da se postavi eksplozivna naprava na vozilo Gorana Nikolaševića, kao i koje je najbolje vreme za njeno postavljanje, s obzirom na to da je Nikolašević podneo krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Valjevu protiv Nebojše Joksovića – svedoka saradnika u postupku protiv Šarića za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u zemlje Zapadne Evrope, piše N1.

Prema informacijama, Tužilaštvo u Valjevu je odbacilo krivičnu prijavu Nikolaševića protiv Joksovića za navodno pripremanje ubistva Nikolaševića.

Tužilaštvo za organizovani kriminal navodi da je Lazarević predložio da se eksploziv postavi nakon podnošenja prigovora na odluku tužioca u Valjevu, kao i da je organizovao da Nikolašević u medijima za postavljanje bombe optuži upravo Nebojšu Joksovića, kako bi time podstakli pokretanje krivičnog postupka protiv Joksovića.

Dejan Lazarević je inače bio i punomoćnik Gorana Nikolaševića.

Tužilaštvo, takođe, sumnjiči Lazarevića da se sastajao sa policijskim službenikom Duškom Mirkovićem kako bi od njega dobijao poverljive podatke o akcijama policije usmerene na Šarićevu organizovanu kriminalnu grupu i da je za te informacije zauzvrat, u dogovoru sa Šarićem, davao novac.

Dan nakon što je 14. aprila 2022. godine uhapšen, odnosno kada mu je određeno policijsko zadržavanje, Dejan Lazarević je doveden u Tužilaštvo za organizovani kriminal, na prvo saslušanje pred zamenikom tužioca za organizovani kriminal. Lazarević je pristao da iznese svoju odbranu i delove njegove odbrane N1 objavljuje onako kako je Lazarević govorio na saslušanju.

Rekao je Lazarević da Darka Šarića brani više od osam godina u postupcima za trgovinu narkoticima i pranje novca i da je sve radio po zakonu, kao i da nije nikakav član organizovane kriminalne grupe i da mu je „nepojmljivo“ da Šarić prenosi informacije preko SKY-a 2020. godine dok je bio u pritvoru. Na pitanje zamenika tužioca zašto tako misli, Lazarević je odgovorio: „Pa imati u pritvorskoj jedinici mobilni telefon je mnogo, mnogo teško“.

Lazarević tražio poligraf

Tokom saslušanja pred zamenikom tužioca Lazarević je dva puta predlagao da bude odveden na poligraf.

Rekao je da ništa od onoga što mu se stavlja na teret nije tačno i da bi bilo dobro kada bi bio odveden na poligraf da dokaže da to „nema apsolutno veze“.

U delu saslušanja kada je govorio o postavljanju eksploziva na auto svedoka saradnka Nebojše Joksovića Lazarević je kazao: „Što se tiče ovog krivičnog dela postavljanja eksploziva, kažem da bi bilo mnogo lakše i Vama i meni na poligrafu da me pitate imam li ikakve veze sa tim ili nemam“.

Zamenik tužioca: Kolega, pa vi zastupate Šarića osam godina, advokat ste više od 20 godina i sad Vi meni pričate o poligrafu.

Lazarević: Čisto sam hteo da vam kažem, da bismo to rešili.

Zamenik tužioca: Pa šta ćemo da dobijemo sa poligrafom?

Lazarević: Pa dobićemo savest, mirnu savest.

Na pitanje zamenika tužioca da li je koristio SKY telefon, Lazarević je odgovorio da nije i da ima tri telefona od kojih nijedan nema SKY aplikaciju.

Zamenik tužioca mu je na to kazao da tužilaštvo poseduje dokaze da je Lazarević imao kriptovani telefon sa SKY aplikacijom i da je komunicirao sa Šarićem.

„Imaćete priliku da se upoznate sa svom tom dokumentacijom. Čak u jednom razgovoru Vi kažete ’mene bi mogli da gone za davanje mita, ako bi imali dokaza’, kada pričate sve oko Sime, to jest Duška Mirkovića“, rekao je tužilac.
„Sima“ – policajac Duško Mirković ili Lazarevićev mačak

Lazarević: Duška Mirkovića poznajem površno, jer je on otac fudbalera koji je igrao u mom klubu dve i po godine. Ja imam fudbalski klub „Bask“. Javili bismo se jedan drugom preko ograde, kad sam ja na klupi jer vodim klub, a on na tribini, ali da je on davao meni informacije – nije.

Tužilaštvo navodi u naredbi za sprovođenje istrage i da je Lazarević davao novac Mirkoviću za informacije koje je dobijao od njega i da su upravo policajca Duška Mirkovića oslovljavali sa „Sima“.

Zamenik tužioca je Lazareviću predočio da u komunikaciji, koja je prikupljena kao dokaz, stoji i da Lazarević pita koliko novca da daju Simi „prvo hiljadu evra, pa dve, tri“. Zatim ga je upitao da li mu je poznato da Duško Mirković ima neki nadimak i da li ga je neko zvao „Sima“.

Lazarević odgovara da ne zna zašto bi ga zvali „Sima“.

„Ja ću da vam kažem, koga ja zovem Sima, ako Vam to nešto znači. Često u toku dana kažem Sima – to je moj ruski mačak, koga držim u kući i moj miljenik i moje vanbračne supruge, mi se po ceo dan čujemo i ja pričam drugarima o vratolomijama Sime i o uništavanju moje kuće, kablova“, naveo je Lazarević.

Zamenik tužioca odgovorio je Lazareviću da ne veruje da je to taj „Sima“, jer niko ne daje mačku hiljadu evra, na šta je Lazarević uzvratio „nikako, a ne dajem ni policajcima“.
Darko Šarić odbio da odgovara na pitanja tužioca

Darko Šarić bio je znatno manje rečit pred tužiocem na prvom saslušanju u istom postupku. Nije želeo da iznosi odbranu niti da odgovara na pitanja tužioca.

„Smatram ovo jednom velikom farsom i smatram ovo pritiskom na postupke koji se već vode protiv mene, koji su pri kraju, jer u medijima se pojavljuje već i kako su pohašene neke sudije zbog mene. Smatram da ih zastrašuju, i u ovom trenutku ne bih na Vaša pitanja, u ovoj fazi istrage, dok ne dobijemo sve te dokaze da bih mogao detaljno da Vam se izjasnim o tome. Znači, još jednom podvlačim da apsolutno negiram krivična djela koja mi se stavljaju na teret“, rekao je Darko Šarić.
Na osnovu čega se Šarić, Lazarević i 13 drugih osoba terete

Darko Šarić i članovi njegove organizovane kriminalne grupe, kako ih tužilaštvo označava u optužnici, terete se za niz krivičnih dela na osnovu dokaza koje je prikupila policija tokom predistražnog postupka, pre svega iz komunikacije preko kriptovanih telefona sa instaliranom aplikacijom SKY koja je dostavljena srpskoj policiji putem međunarodne pravne pomoći, ali i drugih dokaza.

Darko Šarić i Dejan Lazarević uhapšeni su 14. aprila 2022. godine u međunarodnoj policijskoj akciji, kao članovi organizovane kriminalne grupe optužene za niz teških krivičnih dela. MUP je tada saopštio da je srpska policija, u saradnji sa EUROPOL-om i EUROJUST-om, uhapsila više osoba koje su vršile krivična dela u Srbiji, Evropi i Južnoj Americi.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je navelo u optužnici napisanoj na više od 500 strana, u koju je N1 imao uvid, da je Darko Šarić napravio plan sa svojim saradnicima da se iz „bezobzirne osvete“ ubije Nebojša Joksović, svedok saradnik u postupku protiv Šarića za šverc 5,7 tona kokaina.

Kako u tome nisu uspeli, Šarić je naložio diskreditaciju Joksovića, kako bi na taj način izgubio status svedoka saradnika. Šarić je sve to dogovarao sa svojim advokatom Dejanom Lazarevićem i drugim saradnicima dok je boravio u pritvorskoj ćeliji u porukama kroz Skaj aplikaciju na kriptovanom telefonu. To je otvorilo i pitanje kako je Darko Šarić mogao da koristi telefon dok je boravio u pritvoru u zgradi Specijalnog suda.

Pripremna ročišta odložena pet puta

Prvo pripremno ročište u postupku protiv Darka Šarića, advokata Dejana Lazarevića i još 13 drugih okrivljenih za pokušaj ubistva i druga krivična dela trebalo je da se održi 20. februara 2023. godine. Od tada do sada je bilo zakazano ukupno šest termina, međutim pet ih je bilo odloženo. Poslednje pripremno ročište koje je trebalo da se održi 24. marta je odloženo zbog toga što su advokati odbrane tražili izuzeće postupajućeg predsednika sudskog veća u postupku Dejana Terzića, ali i predsednika Višeg suda u Beogradu Aleksandra Stepanovića.

Odbrana je ovo tražila zbog toga što je sudsko veće donelo odluku da se postupak razdvoji u odnosu na one okrivljene čiji branioci nisu bili prisutni na tom ročištu, kako bi se sa postupkom konačno počelo.

Ukupno pet odlaganja u postupku protiv Šarića za tek nešto više od mesec dana, podseća na opstrukciju i pokušaj odugovlačenja sudskog procesa. Takav scenario bio je čest u nekim drugim sudskim slučajevima.

Podsetimo, Dejanu Lazareviću Apelacioni sud je 17. februara ukinuo pritvor, u kom se nalazio deset meseci, i odredio je blažu meru zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor, odnodno nošenje nanogice.

Odluku o ukidanju pritvora Lazareviću je donelo apelaciono sudsko veće u sastavu: Milimir Lukić, Sretko Janković i Maja Ilić.

Inače, sudija Sretko Janković bio je član veća Apelacionog suda koje je u 2022. Darka Šarića pravosnažno osudilo na 14 godina zatvora za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u zemlje zapadne Evrope. Osim što je Apelacioni sud Šarića osudio na nižu kaznu zatvora (za godinu dana) od svoje prvobitne presude, Šarić je dobio manju kaznu od svog podređenog saradnika Gorana Sokovića koji je tada osuđen na 15 godina zatvora.

Takođe, u toku je još jedan postupak protiv Šarića. Reč je o ponovljenom postupku za pranje više od 20 miliona evra, za koje se sumnja da su stečeni švercom narkotika. Šarić je za to krivično delo bio prvostepeno osuđen na devet godina zatvora, ali je Apelacioni sud tu presudu ukinuo i naložio da se njemu i ostalim optuženima u tom postupku sudi ispočetka.
Lazarević bivši glavni advokat Belivuka i Miljkovića

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari