Na aerodromu prokišnjava, putnici vuku kofere preko drvenih paleta da bi prešli bare kišnice 1

Neki od putnika koji su tokom protekla dva dana pristigli neki, od letova za Beograd, na Aerodrom Nikola Tesla, bili su veoma neprijatno iznenađeni bazenima i barama nastalim od kiše, kroz koje su morali da prođu na izlasku iz kompleksa.

Našoj redakciji se javila nekolicina takvih putnika, prilažući fotografije i video snimke, a neki od tih snimaka tokom dana širili su se i društvenim mrežama.

Ljudima nije bilo lako da razumeju zašto su primorani da se probijaju kroz onolike količine vode, i to sa sve prtljagom, a da su nadležne službe na Aerodromu problem privremeno rešile samo postavljanjem drvenih paleta, kako bi se lakše prešlo preko visokog nivoa kišnice u poplavljenim delovima aerodroma.

Voda se, očigledno zbog obilnih padavina, probila kroz neke delove krova, ili pak kroz još neozidane tavanice koje su još pod rekonstrukcijom.

U svakom slučaju, većina građana koja nam se obratila, bila je veoma nezadovoljna i rezignirana ovakvom slikom, pa makar ona bila privremena.

Uputili smo pitanja upravi Aerodroma, da li se radi o kratkotrajnoj pojavi, nedovršenim radovima ili nečem trećem i kako i kada planiraju da saniraju prolaze za putnike, kako bi oni mogli neometano da tuda prođu i provedu svoj prtljag.

„U toku su obimni radovi na modernizaciji aerodroma i veliki delovi površina su još uvek pod rekonstrukcijom. Usled značajnih padavina u Beogradu u toku jučerašnjeg dana, delovi infrastrukture u privremenom dolaznom koridoru pretrpeli su veliko opterećenje. S obzirom na činjenicu da ovaj koridor predstavlja privremenu infrastrukturu i praktično vodi kroz aktivna gradilišta novih parkinga i proširenja postojeće zgrade terminala, došlo je do zadržavanja vode na toj lokaciji“, napisala je uprava Aerodroma u odgovoru Danasu.

Kako su naveli, nadležne ekipe su sanirale situaciju na terenu, mada nisu precizirali šta to tačno znači, te je stanje sada normalizovano

Sa aerodroma, koji je od kraja 2018. pod koncesijom francuskog Vansija, izvinjavaju se putnicima i zahvaljuju na razumevanju.

Ipak, ako uzmemo u obzir objašnjenje aktuelnog događaja, ovakve situacije mogle bi da se ponavljaju svaki put kada padne jača kiša, pošto je praktično čitav prostor zapravo veliko gradilište, tek natkriveno privremenom infrastrukturom.

Aerodrom Nikola Tesla u vlasništvu je Republike Srbije, ali je u narednih 25 godina operater aerodroma francuska firma Vansi, koja je prema koncesionom ugovoru iz marta 2018. godine, u decembru iste preuzela upravljanje.

Već u januaru 2019, Vansi kreće u rekonstrukciju i nadogradnju aerodroma, sa grčkom firmom Terna, koji će uključivati i nove avio staze ali i nove terminale, parkinge i druge unutrašnje objekte.

Kako je isprva najavljeno, radovi će trajati pet godina, što znači da neće biti privedeni kraju bar još narednu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari