Na kojim popularnim destinacijama je i dalje potrebna maska i u kojim prilikama? 1Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Iako poslednjih nedelja broj obolelih od kovida 19 raste u pojedinim evropskim državama, za sada nema najava da će doći do pooštravanja postojećih mera.

U zemljama koje su popularne turističke destinacije za građane Srbije te mere uglavnom podrazumevaju obavezno nošenje maske u zdravstvenim ustanovama, javnom prevozu i karantin za obolele i njihove kontakte. Izuzetak je Italija u kojoj je spisak mesta na kojima je maska obavezna duži.

Ostale mere koje su do nedavno bile na snazi poput kovid propusnica su ukinute.

Sledi pregled mera, kako su date ili na sajtu Reopen Europe, ili na sajtovima vlada pojedinačnih država.

Austrija

Maske i to FFP2 (kljunaste) su obavezne jedino u staračkim domovima i zdravstvenim ustanovama. Ovo su ujedno i jedina mesta za koja se traži dokaz o vakcinaciji, preležanoj bolesti ili skorašnji negativan test.

Početkom juna ukinuta je obaveza nošenja maski u javnom prevozu s tim što je moguće da lokalne vlasti propišu drugačija pravila.

Takođe osobe koje obole od kovida 19 u Austriji moraju da se izoluju. Period samoizlacije određuju institucije koje šalju rešenje o samoizolaciji.

Bugarska

Jedine mere koje su ostale na snazi u Bugraskoj odnose se na obolele od kovida 19 i njihove kontakte.

Oboleli moraju u desetodnevni karantin a njihovi kontakti u sedmodnevni. Kontakti zaraženih mogu da izbegnu karantin ako su primili buster vakcinu i ako posle tri dana od kada je utvrđeno da je njima bliska osoba zaražena pokažu negativan PCR test.

Crna Gora

Maske su obavezne u zdravstvenim ustanovama, kolektivnim smeštajima i javnom prevozu, dok su na drugim mestima samo preporučene. Takođe obavezan je sedmodnevni karantin za obolele.

Svi koji pružaju uslugu smeštaja u Crnoj Gori dužni su da  „obezbijede prostor za samoizolaciju gostiju i to najmanje 10% kapaciteta smještajnih jedinica, odnosno najmanje jednu sobu, ako su smještajni kapaciteti manji od pet jedinica“.

Francuska

Maske su obavezne u zdravstvenim ustanovama i kolektivnim smeštajima.

Kovid pozitivni, koji su sproveli kompletnu vakcinaciju, idu u sedmodenvni karantin koji mogu prekinuti posle pet dana ako pokažu negativan test ili ako nemaju simptome bolesti tokom poslednjih 48 sati.

Kovid pozitivni koji nisu sproveli kompletnu vakcinaciju moraju u desetodnevni karantin koji mogu prekinuti posle sedam dana ako pokažu negativan test ili ako nemaju simptome bolesti tokom poslednjih 48 sati.

Kontakti obolelih koji su vakcinisani ne moraju u karantin ali moraju da nose masku u svim prilikama i da urade test odmah nakon što saznaju za obolevanje bliske osobe. Test moraju da ponove drugog i četvrtog dana od poslednjeg kontakta sa obolelim.

Kontakti obolelih koji nisu vakcinisani moraju u sedmodnevni karantin koji se prekida nakon negativnog testa. Ako nakon sedam dana dobiju pozitivan test, peirod njihove samoizolacije tada počinje.

Grčka

Nošenje maske je obavezno u zdravtsvenim ustanovama, ustanovama socijalne zaštite i u javnom prevozu.

-Putnici koji imaju simptome kovida 19, kao i njihovi bliski kontakti, bi trebalo da se samoizoluju i obaveste recepciju u hotelu ili doktora, koji će ih obavestiti o neophodnim koracima. Potvrđeni kovid 19 slučajevi moraju u karantin najmanje pet dana – piše na sajtu Reopen Europe.

Hrvatska

I u ovoj zemlji nošenje maski je obavezno samo u ustanovama socijalne zaštite i zdrasvtvenim ustanovama. Izolacija je obavezna za osobe koje dobiju pozitivan PCR test, ali ne i za njihove kontakte.

Trajanje izolacije, koja može biti između pet i deset dana, zavisi od više faktora, uključujući težinu kliničke slike i da li je osoba primila vakcinu ili ne.

Italija

Nošenje FFP2 maske je obavezno u javnom prevozu, bioskopima, pozorištima, sportskim i muzičkim događajima. Ovaj vid zaštite neophodan je i u staračkim domovima i zdravstvenim ustanovama. Za ulazak u ove prostore potreban je i dokaz o vakcinaciji, preležanom kovidu ili negativan test.

Osobe koje obole od kovida 19 moraju u desetodnevni karantin. Karantin se završava negativnim testom ako su tri dana bez simptoma.

Ovo pravilo ne važi za one koji su primili drugu dozu vakcine u poslednjih 120 dana odnosno na one koji su primili treću dozu. Ova grupa putnika može skratiti karantin na sedam dana ako nemaju simptome tri dana zaredom i ako sedmog dana dobiju negativan rezultat na PCR ili natigenskom testu.

Kontakti zaraženih moraju da nose masku u svakoj prilici tokom deset dana. Takođe u slučaju pojave simptoma moraju da urade test.

Nemačka

Maska je obavezna u javnom prevozu, zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite. Pojedinačne pokrajine mogu propisati i svoje mere.

Španija

Pojedini regioni mogu i samostalno propisati kovid mere u Španiji. Na nivou cele zemlje maske su obavezne u javnom prevozu, zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite.

U Španiji nije obavezan karantin za kovid pozitivne koji nemaju ili imaju blage simptome bolesti. U drugim slučajevima zdravstvene valsti mogu propisati obaveznu samoizolaciju.

Turska

Maske su obavezne samo u zdravstvenim ustanovama.

Kovid pozitivne osobe moraju u sedmodnevni karantin koji se okončava automatski ako osoba nema simptome bolesti. Takođe karantin s emože okončati i petog dana negativnim testom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari