Multimedijalni festival Patosofiranje u Smederevu završen je sinoć sa svih svojih 18 programa, među kojima su radionice, okrugli stolovi, performansi i predstave alternativnih teatara. Za poslednji dan ostavljen je pozorišni dokumentarac „O muškosti ovde i danas“ Centra E8 i Bitef teatra, a biće izvedena i predstava „Muškarčine“.

Koncept dokumentarca, režija i dramaturgija delo su Milene Bogavac i Vojislava Arsića. Tekst predstave nastao je kolažiranjem ličnih priča, iskustava i stavova koautorskog i izvođačkog tima, citiranjem teoretičara muškog pokreta, od fragmenata iz štampe, sa interneta i televizije.

U predstavi su korišćeni statistički podaci dobijeni u istraživanju „Mladići i maskulinitet“ sprovedenom u okviru projekta „Budi muško“ i iskustva trenera u projektu. Predstava „Muškarčine“ realizovana je u okviru projekta „Mladići kao saveznici u sprečavanju nasilja i sukoba na Zapadnom Balkanu“, koji sprovode Centar E8 i CARE NW Balkan, uz podršku Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Norveške. Multimedijalni umetnički festival Patosofiranje počeo je 4. jula, a od ukupno 63 najavljena programa 35 nema finansijsku podršku bilo kog fonda za finansiranje kulture u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari