Na Mašinskom fakultetu u Beogradu razvijaju prototip respiratora

Ostavite komentar


  1. Jel to popravljate one polovnjake iz Kine sto su 10 puta skuplji od novih.

    1. Hahahaha,smešno i jaaaaako zalosno, ali ladno je tako, smrdijo ko tebe voli ja ga prezirem!

  2. Jos uvek ima zivih svedoka,sa masinskih fak.,tekstilne, metalske,hemijske…industrije koje su dostigle vrhunac u svemu. Onda su svesno unistavane mito-korupcija… Kako bi bilo lepo cuti glas ondasnjih zaposlenih za koliko bi se ukljucila struka i nauka sa nastalim problemima. Gde su sadasnji vlasnici-tajkuni koji su vise imali u zalihama sirovine … nego sto su platili ako su opste platili???. Sva ta industrija imala je ogromna komplet opremljena atomska sklonista i sta je sa gradskim at.sklonistima koja je njihova namena bila. Dali sadasnja stanogradnja gradi ikakve namenske kvadrate?

    1. Nerazumljivi koloplet nebesko mitohondriskih komentara, lepo sto mrlgl mrlg, sta nista se nerazum, posaljite pazi se ako te ne.

  3. Respirator od štapa i kanapa.Alo „majstori“ respirator je davno izmišljen.Ovo je primitivna sprava i ne preporučujem nikom.

  4. Kolika je svetska cena respiratora? Vidim Rusija kupuje respiratore, cena 20.000.-ev/komad.

    1. Firma će da se napravi sa državnim parama. Eno baš Milojko, sin od sns visokog funkcionera baš završava osnovnu školu i ja mislim da je sposoban da preuzme direktorsko mesto u toj novoj firmi.

  5. To je samo gubljenje vremena, osim ukoliko ne žele da se poduče kako to radi.
    Irska firma Medtronic daje sve nacrte i kompletnu podršku za sve zainteresovane koji bi proizvodili njihov osnovni model respiratora. Znači da daju svu dokumentaciju za navedeni model i programsku opremu bez ikakve nadoknade i bez patentne zaštite.

    1. Ne razumem tvoj komentar. Irska firma je dosla do otkrića najsavremenijeg respiratora i deli patent besplatno. Irska firma hmmm pa to nema smisla pogotivu sto je firma iz Irske

      1. Blago tvojim roditeljima što te rane tako pametnog.
        Medtronoc je firma koja proizvodi respiratore, odnosno respiratore u više varianti. Od onih po 10.000€ do tzv. veštačkih pluća.
        Osnovni model, odnosno najjeftiniji je oslobođen patentnih prava i može da ga proizvodi ko hoće. Daju čak i kompletnu dokumentaciju za taj model, što znači tehnologiju sa podacima o svim delovima i njihovim proizvođačima.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 7. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.