Na narednom popisu će muškarce u Srbiji prvi put od 1948. godine pitati koliko imaju dece 1Foto: Pixabay

Poslednjih više od pola veka muškarci u Srbiji prilikom popisa stanovništva uopšte nisu pitani da li i koliko imaju dece, samo su žene od 1948. odgovarale na pitanje popisivača koliko su naslednika ostavile čovečanstvu i samo je taj podatak uziman u obzir, dok će po najavi Republičkog zavoda za statistiku od sledećeg popisa stanovništva na takvo pitanje odgovarati i muškarci, piše danas „Politika“.

Načelnica Odeljenja za popis Republičkog zavoda za statistiku Ljiljana Djordjević izjavila je za beogradski list, da će „prilikom narednog popisa stanovništva muškarci po prvi put posle ko zna koliko vremena odgovoriti na pitanje koliko imaju dece“, kao i da je do uvrštavanja ovog pitanja za popis stanovništva došlo na inicijativu Centra za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka, kako bi se dobio uvid u to koliko dece imaju muškarci u odredjenim starosnim grupama.

„Prilikom probnog popisa stanovništva koji je održan u aprilu (2019. godine) prvi put smo pitali muškarce koliko imaju dece i dobili zanimljiv podatak da polovina žena od 30 do 34 godina u Srbiji već ima jedno dete, dok trećina muškaraca te dobi nema naslednika. Ovo je značajan podatak u demografskom smislu jer pokazuje da muškarci odlažu roditeljstvo za kasnije godine života. Podaci govore da se u ovom momentu prosečan muškarac u Srbiji venčava u 34. godini a žena četiri godine ranije“, kazala je Djordjević.

Poslednji popis stanovništva pokazao je da je svega 45,8 odsto Beogradjana izmedju 30 i 34 godine izašlo pred matičara, a po podacima tog popisa u glavnom gradu ima 6.026 više žena nego muškaraca starosti od 30 do 39 godina.

„I dok statističari u šali ističu da muškarce do sada nisu pitali za broj dece ali ubuduće hoće jer oni ne predstavljaju sasvim siguran izvor podataka o broju mališana, genetičari Instituta za sudsku medicinu kažu da svaki treći muškarac koji proverava svoju pretpostavku o očinstvu iz njihove DNK laboratorije izlazi razočaran jer je dobio crno na belo da nije tata detetu za koje je mislio da je stvorio“, navodi „Politika“.

Rezultati genetičkih istraživanja koja su radjena u razvijenim zemljama zapadne Evrope svedoče da izmedju dva i 12 procenata dece u populaciji nose pogrešno prezime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.