Na protestu u Nišu građani upozorili na nehumane uslove u prihvatilištima za pse 1Foto: Nikola Doderović

Stotinak građana u centru Niša protestvovalo je danas zbog nehumanih uslova prihvatilištima za napuštene pse u Srbiji.

Okupljeni na Trgu kralja Milana nosili su fotografije nekih prihvatilišta na kojima se vide katastrofalni uslovi u kojima borave ove napuštene životinje.

Maja Mitić, jedna od organizatorki, ukazala je da glavni razlog za loše uslove u “državnim” prihvatilištima što budžet koji je za to namenjen ne završi tamo, pa se neretko događa da psi umiru od gladi ili nedostatka veterinarske usluge.

Ona je predložila da volonteri obavljaju nadzor u prihvatilištima, jer je, po njenoj oceni, kontrola građana najbolji način da se katastrofalni uslovi poboljšaju.

Na protestu u Nišu građani upozorili na nehumane uslove u prihvatilištima za pse 2
Foto: Nikola Doderović

Među okupljenima se moglo čuti da je u gradskom prihvatilišu u Nišu, koje vodi Zoohigijena JKP Medijana, situacija nešto bolja, ali ne i dovoljno dobra.

Oni su još jednom podsetili da je udomljavanje napuštenih životinja izuzetno važno, a da nije rešenje da se psi u prihvatilištima samo sterilišu, pa posle 15 do 30 dana vrate na ulicu.

Na protestu u Nišu građani upozorili na nehumane uslove u prihvatilištima za pse 3
Foto: Nikola Doderović

Neposredni povod za okupljanje je katastrofalna situacija u prihvatilištu u Boru, gde su pronađeni leševi pasa u hladnjači, a uznemirujuće fotografije i snimci završili u medijima i na društvenim mrežama.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari