Na Šabačkom vašaru najtraženiji „Putin“: Mogu se za 2.500 kupiti i prave „lisice“ i „originalna“ obuća 1Foto: K. V. / Danas

Šabački vašar ove godine traje devet dana, ali je tradicionalno, glavni vašarski dan, 21. septembar na praznik Malu Gospojinu, kada u grad kraj Save pristigne veliki broj gostiju.

Teško da postoji nešto što nećete moći da pazarite na najvećoj pijaci u Srbiji, jer među robom izloženoj na tezgama, okačenoj da visi ili pobacanoj po ćebetu na zemlji, često mogu da se nađu i neobični primerci, ponekad dosta vredniji od cene po kojoj se prodaju, a nekada su to i krajnje smešni ili bizarni predmeti.

Tako među tezgama, ispog dugačkog šatora, nailazimo na stare kasetofone, ploče, video kasete ali i na prave metalne „lisice“.

Na Šabačkom vašaru najtraženiji „Putin“: Mogu se za 2.500 kupiti i prave „lisice“ i „originalna“ obuća 2„Cena im je 1.000 dinara, ne pitaj me odakle mi, ne smem da ti kažem“, objašnjava kroz smeh prodavac, koji u mnoštvu različitih predmeta preporučuje gramofon za ploče od 2.000 dinara, a usisivač bi, kaže „dao“ i za 1.500 dinara, jer ne možem da nađe cev, ali „mašina odlično vuče“.

Na pitanje kako ide prodaja, kaže da „narod slabo kupuje“.

„Kiša im smeta, ulaze, pitaju, ali slabo pazare, možda čekaju poslednji dan“, objašnjava on.

Na vašaru se zavese mogu kupiti po ceni od 250 dinara metar, bicikli su od 80 do 150 evra, starinski mlin za kafu je 1.500 dinara, a cena „originalnih“ čizmica zavisi od dogovora.

„Sve mi je original“, objašnjava žena za tezgom sa polovnom obućom.

„Polovne jesu, ali su original, kopačke, patike, dečje sandale, cipele, čizme, svašta imam, sve što je potrebno, sve imam. Prodajem na Šabačkom vašaru već 15 godna“, kaže.

Na Šabačkom vašaru najtraženiji „Putin“: Mogu se za 2.500 kupiti i prave „lisice“ i „originalna“ obuća 3

Ko želi da pazari ove „originale“, za njih će trebati da izdvoji od 2.500 do 4.500 dinara.

Na štandu sa majicama i jaknama, prodavac iz Beograda, objašnjava da se dobro prodaju odeća i kape sa nacionalnim obeležjima, ali da ubedljivo najbolje „ide Putin“.

„Majice sa likom Vladimira Putina se najviše traže, njega svi vole“, tvrdi prodavac, a na pitanje ko najviše kupuje „Putina“, objašnjava da nema pravila, i da je reč o svim generacijama, a da ga kupuju čak i žene.

Na Šabačkom vašaru najtraženiji „Putin“: Mogu se za 2.500 kupiti i prave „lisice“ i „originalna“ obuća 4

Tezga Karoline Popadić iz Batajnice, privlači kupce šarenilom boja i robom koju je sama proizvela.

„Najzanimljivije su ove šarene lizalice, to deca najviše vole, odrasli više kupuju alvu i žele bombone.

Liciderska srca sam prodala odmah prvog dana vašara“, kaže uz osmeh Popadić, i dodaje da prodaja ove godine ide dobro.

Lizalice se mogu kupiti po ceni od 30 do 300 dinara, u zavisnosti od velične, 100 grama žele bombona je 120 dinara, a alva 100 dinara.

Na Šabačkom vašaru najtraženiji „Putin“: Mogu se za 2.500 kupiti i prave „lisice“ i „originalna“ obuća 5Jastučnice su 100 dinara, veš „tri za 200 dinara“, šest pari termo čarapa po 200 dinara.

„Imate komplete, džempere, bluze, donji deo trenerke. Najpovoljnije su vam termo čarape, haljinu ću ti dati za 500 dinara“, objašanjava mlađi prodavac.

U donjem delu smešteni su šatori sa muzikom i hranom.

Na Šabačkom vašaru najtraženiji „Putin“: Mogu se za 2.500 kupiti i prave „lisice“ i „originalna“ obuća 6Dok se pečenje okreće na ražnju, a muzika „udara“ ispod šatora iako je još dan, goste koji će sesti da odmore i ručaju, kilogram jagnjetine stajaće 2.500 dinara, dok je prasetina 2.000 dinara.

Što se brze hrane tiče, pljeskavica u lepinji je 300 dinara, punjena i gurmanska po 400, dok je kobasica 300 dinara.

Svi koji na vašar još nisu stigli da odu, kao i za sve goste koji će u Šabac tek doći, zabava na „Mihajlovcu“ kraj Save, traje do petka 23. septembra, kada se Šabački vašar za ovu godinu završava, do sledeće Male Gospojine.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari