"Na ulici više nema ni pasa ni mačaka ni golubova": Niška policija proveravala tvrdnje o masovnom trovanju životinja 1Foto: Pixabay/ilustracija

Na Nišavskom keju u strogom centru grada i nešto dalje, kod pešačkog mosta u opštini Pantelej, psi i mačke se masovno truju, upozoravaju ovih dana ljubitelji životinja u Nišu.

„Nepoznata osoba ili osobe su na Nišavskom keju kod Tvrđavskog mosta bacale otrov ili ostavljale hranu koju su posipale sonom kiselinom, što je koštalo života i napuštene i vlasničke pse“, širi se upozorenje preko društvenih mreža.

Dejan, koji živi u naselju Durlan u opštini Pantelej, kaže da su komšije videle „čoveka koji hramlje ili nezgrapno hoda, a koji je dobro obučen“ kako kod pešačkog mosta baca otrov po ulici, a i u privatna dvorišta.

„U četiri ulice u pravcu od pešačkog mosta ka Donjoj Vrežini više nema ni pasa, ni mačaka, ni golubova, sve je otrovano. Otrovan je i moj jazavičar. Žena i ja od tada plačemo, više i ne razgovaramo… Uostalom, koliko se kućni ljubimac voli znaju oni koji ih imaju“, kaže za Danas Dejan, koji insistira na anonimnosti jer „ko zna šta još može da se desi“.

U niškoj Policijskoj upravi kažu da u poslednjih 15-ak dana imali samo jednu prijavu trovanja životinja, preko mobilnog telefona 3. februara, kada su obavešteni da je na društvenim mrežama objavljeno da se kod pešačkog mosta u Panteleju baca otrov.

„Obišli smo most i okolne ulice, nismo našli nikoga ko baca otrov, niti bačen otrov, niti usmrćene životinje. Razgovarali smo i sa stanovnicima tog kraja i niko nam konkretno nije rekao da je otrovan njihov pas ili mačka. Taj deo je još uvek pod pojačanom kontrolom“, kažu u PU za Danas.

Oni još kažu da nisu imali nijednu prijavu o trovanju životinja na Nišavskom keju u centru grada, niti su o tome na drugi način obavešteni.

"Na ulici više nema ni pasa ni mačaka ni golubova": Niška policija proveravala tvrdnje o masovnom trovanju životinja 2
Svetlana Dejanović Avramović: Privatna arhiva

Pozivaju građane da prijavljuju slučajeve trovanja i ubijanja životinja jer je konkretna prijava, u kojoj se navodi o kojoj životinji je reč, te vreme i mesto na kojem se to dogodilo, najbolji način da policija adekvatno reaguje.

„Mogu da prijave i Policijskoj upravi i policajcima u zajednici koje sreću u svom kraju“, kažu.

Građani su i pre 15-ak dana, takođe na društvenim mrežama, upozoravali da su na više lokacija u gradu pronađene ubijene i ranjene mačke, za koje su tvrdili da su upucane iz vazdušne puške.

Prema njihovim rečima, na mačke je pucano kod prometnog Fakulteta sporta i još prometnije Sportske hale Čair.

Predsednica Društva za zaštitu životinja grada Niša Svetlana Dejanović-Avramović prethodno je upozorila da je “u poslednje vreme primećen veliki broj trovanja napuštenih, a i vlasničkih pasa u svim delovima Niša“.

„Otrovi različitih vrsta bacaju se u izvornom obliku, stavljaju u meso, da privuku pse. Opasni su za pse, a i za ljude, posebno za decu. Kupuju se na buvljaku, često stižu iz Bugarske, to niko ne kontroliše. Institucije, a posebno tužilaštvo, najčešće ne reaguju na ovakve slučajeve, jer pobogu ’to su samo životinje’”, rekla je ona za Danas.

Prema njenim rečima, upravo to je razlog što građani ne prijavljuju trovanje pasa, smatrajući da će to biti samo “gubitak vremena”.

U niškoj PU su i tada kazali za Danas da niko nije prijavio pucanje iz vazdušnog oružja na mačke, a da je od početka novembra 2022. do kraja januara ove godine stigla samo jedna prijava trovanja pasa, za koje je veterinarski pregled pokazao da se nije dogodilo.

Da li je podnošenje prijava besmisleno?

U organizacijama koje se bave zaštitom životinja kažu da Zakon o dobrobiti životinja ovakve slučajeve tretira kao krivično delo ubijanje i zlostavljanje životinja, za koje počinilac, u slučaju smrtnog ishoda, može dobiti do tri godine zatvora.

Prema Krivičnom zakoniku Srbije, ostavljanje otrova na javnim površinama može biti i krivično delo izazivanje opšte opasnosti, za koje je zaprećena kazna zatvora do pet godina i novčana kazna.

Može biti, takođe, krivično delo zagađenje životne sredine, za koje je zaprećen zatvor do pet godina i novčana kazna.

Građani mogu podneti prijavu policiji ili Osnovnom javnom tužilaštvu.

Pravni stručnjaci, međutim, upozoravaju da je, ukoliko ne postoji osumnjičeni, podnošenje prijava besmisleno, a obdukcija i toksikološka analiza samo bacanje novca.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari