Nada produktivnijem dijalogu tokom ove godine 1Foto: EPA-EFE/ MARKO ĐOKOVIĆ

Podaci analize Agencije za praćenje i analizu medijskog sadržaja „Kliping“ pokazuju da su tri najzastupljenije teme u najavama vesti centralnih informativnih emisija televizija sa nacionalnom frekvencijom (RTS 1, TV B92, TV Prva, TV Pink i Happy TV) i regionalne kablovske TV N1 – korona virus u Srbiji (10,10%), poseta izaslanika Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara Prištini i Beogradu, (6,73%) i rasprava u Skupštini Crne Gore o nepoverenju u Vladi (6,25%).

Tokom praćenog perioda (1-6. februar 2022) u najavama vesti najčešće su se našle teme iz rubrike društvo (26,44%), slede politika (19,23%), sport (12,98%), hronika (12,50%), svet (11,54%), ekonomija (8,17%), region (7,69%) i kultura (1,44%).

Osim izveštavanja o statističkim podacima o povećanju broja novozaraženih i preminulih od posledica virusa Covid-19, u protekloj sedmici je u najavama vesti bilo reči i o produžetku februarskog raspusta za učenike osnovnih i srednjih škola, kao vid mera prevencije od širenja korona virusa.

Doneta je odluka da se odvijanje nastave nakon raspusta nastavi po kombinovanom modelu. Ova tema obeležila je rubriku društvo.

Iz rubrike politika izdvaja se poseta zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, Gabrijela Eskobara i specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i ostala regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu, Miroslava Lajčaka.

Nakon prijema kod premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, posetili su i Beograd gde su razgovarali sa zvaničnicima i opozicijom i pozvali na dijalog kao rešenje za otvorena pitanja.

Rubrika sport (2,40%) je obeležena otvaranjem zimskih Olimpijskih igara u Pekingu, čime je ovaj grad u Kini prvi u istoriji postao domaćin i letnjih i zimskih Olimpijskih igara. Srbija ima dva predstavnika – alpske skijaše Nevenu Ignjatović i Marka Vukićevića.

Nada produktivnijem dijalogu tokom ove godine 2

U segmentu hronike (4,33%) izdvajaju se vesti o učenici četvrtog razreda novobeogradske OŠ „Branko Radičević“ koja je aktivirala biber-sprej koji je donela u školu i napadu psa rase pit bul terijer na dvoje dece u naselju Košutnjak u Čačku.

Nova dešavanja u Ukrajini obeležila su rubriku svet i u protekloj nedelji (3,85%). Mediji su preneli da će nemački kancelar Olaf Šol i francuski predsednik Emanuel Makron imati odvojene susrete sa Vladimirom Putinom u Moskvi, dok između Rusije i Zapada rastu tenzije oko Ukrajine.

Kad je u pitanju rubrika ekonomija izdvaja se vest o jednokratnoj novčanoj pomoći državljanima Republike Srbije, uzrasta od 16 do 29 godina (2,88%).

U vestima iz regiona (6,25%) dominira tema da je u Skupštini Crne Gore završeno treće vanredno zasedanje na kom je izglasano nepoverenje Vladi.

U domenu kulture, izdvajaju se izveštavanja o nagradi „Beogradski pobednik”, koju dodeljuje Biblioteka grada Beograda, za najbolji roman 2021. koja je pripala Dragu Kekanoviću za delo „Privrženost“, i otvorenom Kineskom festivalu svetla u Limanskom parku u Novom Sadu, gde je uz vatromet simbolično proslavljena kineska Nova godina (po 0,48%).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari