Petar Petković: Kurti zavlači Eskobara i Lajčaka, jer neće ZSO 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je danas da nas je Aljbin Kurti svojom nasilnom politikom doveo do same ivice sukoba i da je jasno da želi da zapali ne samo sever KiM nego ceo region, kako bi isprovocirao neodmerenu reakciju Srba, uvukao i njih i Beograd u sukob sa međunarodnom zajednicom i tako izbegao formiranje Zajednice srpskih opština.

Petković je na TV Pink naveo da Srbi već dve nedelje mirno protestuju ispred opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

„Prošle su dve nedelje kako su uhapšeni Radoš Petrović i Dušan Obrenović. Postoji snimak gde Radoš i Dušan sede mirno jedan pored drugog, dok ih vojnici Kfora uvlače u svoj kordon i isporučuje kosovskoj policiji. Zašto su ti ljudi uhapšeni kada ništa nisu ništa uradili? Naš narod je samo odreagovao na nasilnu rekaciju Kfora, kosovske policije, naš narod se branio pesnicama i kamenicama, ali nismo prvi započeli niti smo želeli sukob sa Kforom“, rekao je Petković.

Upitao je zašto niko od međunarodnog faktora nije osudio hapšenje Obrenovića i Petrovića.

„Svi imamo te snimke, pokazali smo ih i Eskobaru i Lajčaku. Naravno, bilo je i povređenih pripadnika Kfora i žalimo zbog toga, ali zašto se ne govori o srskim žrtvama, zašto niko ne govori ko je pucao na Dragišu Galjaka“, kaže direktor Kancelarije za KiM.

Ukazao je da Kurti od trenutka kada je došao na vlast radi sve da bi isprovocirao reakciju Srba na severu Kosova i Metohije.

„Nema toga ko nije osudio Kurtija, Amerikanci su bili najglasniji, Makron je rekao da svu odgovornost za dešavanja na severu snosi Kurti i njegova nasilna politika. Do ove situacije došlo je zbog svega onoga što je Kurti radio, dovođenjem specijalaca Rosu na sever KiM, na Bstrički most, pucanjem na nedužne ljude, izgradnjom nelegalnih baza, zabranom srpskih izbora i referenduma, i sada održavanjem sramnih izbora, na kojima Srbi nisu učestvovali. A znamo da je sever većinski srpski, i sada postavlja albanske gradonačelnike koji su izabrani 23. aprila na izborima na kojima su listiće prebrojavali policajci sa dugim cevima, i koji su dobili po 500 glasova, to je skandal. I na sve to međunarodna zajednica umesto da ga zadrži, podržava izbore. Evo, Hetemi nije izašao iz zgrade opštine, ne sme da proviri ni kroz prozor, pa kakav je to gradonačelnik, koga on predstavlja“, upitao je Petković.

Istakao je i da Kurti svojom ekstremističkom politikom podgreva ekstremiste da napadaju Srbe. Rekao je da srpski narod strada i na severu i na jugu KiM.

Ponovio je da Kurti nikada neće formirati ZSO i da je njegova njegova ideja da protera srpski narod sa KiM.

„Videli ste kada su obeležavali godišnjicu Prizrenske lige, kada je Kurti rekao da to nije završen projekt, a to je fašistički projekat, ‘velike Albanije’, nema tu mesta za Srbe“, rekao je Petković, i dodao da je Srbija tog istog dana obeležila 24. godišnjicu od usvajanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Petković je naveo da srpski narod hoće mir, da na KiM ima svoju budućnost, da se ide u pravcu kompromisnih rešenja.

„Ali, ne možemo da dopustimo da neko gazi naš narod. Za ovih deset godina i Srbi su ti koji moraju nešto da dobiju, da bi se nastavili razgovori, da bismo išli u pravcu izbora“, rekao je on.

Komentarisao je i Nacrt statuta ZSO albanskog premijera Edija Rame, ukazujući da on nije prvi koji je za to zainteresovan i podsetio da je svoj predlog imala i nemačka fondacija „Fridrih Ebert“.

„Zna se šta je dogovoreno u vezi sa ZSO i 2013. i 2015. godine. Upravljački tim koji je sačinjen od Srba je jedni koji je ovlašćen da sačini Nacrt statuta ZSO. To što sada Kurti i Bisljimi izlaze sa nekim pismom Mogerini, predlažu svoje nacrte, sve to nema smisla. Odnosno ima, jer Kurti ne želi da formira ZSO, na taj način zavlači Borelja, Eskobara i Lajčaka“, rekao je Petković.

Ukazao je da Srbi na KiM duboko veruju svojoj državi i Aleksandru Vučićiu i da „neće da žive u lažnoj Kurtijevoj državi“.

„Vlada i Kancelarija za KiM se bez obzira na tešku situaciju trude da u nemogućim uslovima nastavimo dalje, sa važnim projektima pomoći našem narodu. Radili bismo još više i jače da nije ovakava situacija, gde nas Kuri dovodi do ivice sukoba. Šta će Hetimi i ostali gradonačelniciu u srpskim sredinima, šta pokušava Kurti time što kači krpu od te kosovske zastave. Mi ćemo se boriti da sačuvamo mir, da vidimo šta možemo sa međunarodnom zajednicom da uradimo da dođe do rešenja“, naveo je Petković.

Kazao je da su među merama povećanje penzija, jednokratna davanja od 10.000 dinara za mlađe od 16 godina, da se otvaraju IT centri kako bi se angažovali mladi ljudi, da ostanu na KiM. Naveo je da je naš narod na KiM herojski, jer kako je istakao treba živeti u Štrpcu, Gračanici, Velikoj Hoići, gde svakodnevno lome krstove, uništavuju murale sa likom Novaka Đokovića…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari