Nadahnuće za mlade generacije 1Foto: Jowo

U znaku dva velika jubileja – 160 godina od rođenja Nikole Tesle, kao i 80 godina od kada je naš čuveni naučnik postao počasni građanin Novog Sada, od četvrtka, 7. jula, u Novom Sadu i na Fruškoj gori biće održan četvrti multimedijalni festival „Tesla Global Forum“.

Ovaj festival svake godine okupi više od 150 najboljih studenata iz cele Evrope i naše zemlje. Moto ovogodišnjeg festivala je „Izazovi globalizacije“. Otvaranje je zakazano za četvrtak, 7. jula, u 14 sati u hotelu „Norcev“ na Fruškoj gori, a odmah nakon svečanosti, za studente počinju i odabrana predavanja i radionice koje će trajati sve do nedelje, 10. jula (Teslin rođendan).

Tesla Global Forum (TGF), međunarodni multimedijalni festival, pokrenut 2012. godine u čast velikog srpskog i svetskog naučnika i pronalazača Nikole Tesle, manifestacija koja je posvećena popularizaciji nauke, obrazovanja i kulture, tradicionalno se održava na mestima za koja je Tesla bio lično, porodično i duhovno vezan: na Fruškoj gori u hotelu „Norcev“, u Novom Sadu, u Matici srpskoj i u manastiru Šišatovac. „Nama je cilj globalna promocija upravo onih humanističkih vrednosti koje je zastupao Tesla. U tom smislu, TGF okuplja vodeće svetske autoritete iz mnogih oblasti na koje je veliki vizionar i inovator snažno uticao. Forum se sastoji iz pet osnovnih tematskih celina: nauka, umetnost, društvo, informacione tehnologije i ekologija. U okviru ovih oblasti formiraju se kreativne radionice, otvorene za sve učesnike“, istakao je za Danas Goran Marić, direktor Festivala.

Po njegovim rečima, posebno mesto u okviru Foruma zauzima Tesla sajber kamp, koji prima oko sto pedeset najuspešnijih studenata sa domaćih i stranih univerziteta (Kembridž, Oksford, Harvard, Sorbona, Lomonosov…) koji imaju priliku da se detaljnije upoznaju sa stvaralačkim opusom Nikole Tesle. U toku četiri festivalska dana, održavaju se koncerti, priređuju se izložbe i emituju filmovi posvećeni Tesli.

Kao jedan od najbitnijih projekata koje je pokrenuo ovaj međunarodni festival je svakako Virtuelni muzej Nikole Tesle, koji ujedno predstavlja i jedan od najvećih i najznačajnijih nacionalnih internet projekata. „Tesla Global Forum“ započeo je ovaj projekat prošle godine u saradnji sa kompanijom Telekom Srbija. Reč je o internet portalu, svojevrsnom vodiču kroz virtuelni svet Nikole Tesle. Portal je urađen na srpskom i engleskom jeziku, a nalazi se na internet adresi je www.tesla.org.rs. Svake godine, u čast Teslinog rođenja, Forum dodeljuje festivalska priznanja – Belu golubicu i Tesla Silver Coin – u Matici srpskoj, čiji je i Tesla bio član. Dobitnici ovih priznanja su ličnosti koje su svojim javnim i profesionalnim radom pomogle afirmaciji dela i imena Nikole Tesle, stvaraoci koji su upravo na Teslinom tragu pokazali nepokolebljiv, originalan i hrabar pristup.

Među dosadašnjim nagrađenima su i američki profesor Robert Karl, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju; Gi Đoken, direktor Svetskog UNESKO centra za mir u Vašingtonu; Iv Lopez, predsednik francuske UNESKO federacije; Žan Ešnoz, ugledni francuski romanopisac, dobitnik nagrade Gonkur; Sesar Antonio Molina, čuveni španski književnik i filozof, direktor Instituta Servantes; Nikolaj Burljajev, legendarni ruski glumac, Branko Kovačević, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, Branimir Jovanović, direktor Muzeja Nikole Tesle u Beogradu.

Jedan od ovogodišnjih laureata, mladi matematičar iz Kikinde Aleksa Konstantinov, za vreme Festivala će biti u Hongkongu na matematičkoj olimpijadi, pa mu je nagrada već dodeljena protekle sedmice u Matici srpskoj. Konstantinov je ovo priznanje dobio, između ostalog, i zato što je na prethodnoj matematičkoj olimpijadi osvojio zlatnu medalju te je time postao i jedan od najboljih matematičara na svetu.

Đorđe Đurić, sekretar Matice srpske, govorio je o vezama Matice srpske i Nikole Tesle. Po njegovim rečima, Teslini preci se u časopisu „Letopis Matice srpske“ spominju još od 1828. godine. Sam Tesla je postao dobrotvor Matice srpske 1902. godine, a počasni član Matice srpske 1926. godine, što znači da je ove godine 90 godina od kako je počasni član MS, dakle, 10 godina pre nego što je postao i počasni građanin Novog Sada.

Najavljena i predstava „FBI dosije Tesla“

Organizatori su ekskluzivno najavili da Tesla Global Forum zajedno sa Srpskim narodnim pozorištem kreće u produkciju pozorišne predstave o Nikoli Tesli koja će se zvati „FBI dosije Tesla“. Radi se o multimedijalnom scensko-muzičkom spektaklu, a projekat okuplja značajan broj kreativnih umetnika iz različitih oblasti stvaralaštva, koji će predvoditi autor Nele Karajlić. Još se ne zna sa sigurnošću ko će glumiti naslovnu ulogu a pregovara se sa dva izuzetna glumca Nikolom Rakočevićem i Miloradom Kaporom. Premijere organizatori najavljuju na jesen, u Srpskom narodnom pozorištu i „Sava centru“ u Beogradu. „Radnja predstave odvija se u Njujorku, u gradu u kome je Tesla proveo najveći deo svog života, neposredno posle njegove smrti, 1943. godine, kada celi svet sudeluje u Drugom svetskom ratu.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari