Nagrada Danasu od BIRODI-ja 1Foto: FoNet / Nenad Đorđević

Direktor programa u Birou za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović ocenio je da bi sistem za borbu protiv korupcije trebalo da postoji ne samo na republičkom, već i na lokalnom nivou.

On je rekao da je BIRODI „pet godina pokušavao i izgleda uspeo da otvori temu borbe protiv korupcije na lokalnom nivou“.

– Ako ne budemo radili i sa lokalnom administracijom i sa društvom u celini, a to znači sa medijima, civilnim društvom, strukovnim udruženjima, ako ne budemo radili sa akademskom zajednicom uvek ćemo imati jednu stranu koja je izvor korupcije, rekao je Gavrilović na konferenciji „Gradovi protiv korupcije“. On je rekao da je BIRODI pravio anketu koja pokazuje da je 29 lokalnih samouprava počelo izradu lokalnih planova za borbu protiv korupcije i izbor radnih tela koja će pratiti primenu ovih planova, 31 nije, a u 84 lokalnih samouprava su naišli na „zid ćutanja“.

Prema njegovim rečima, cilj BIRODI je bio da borbu protiv korupcije „spuste što bliže građanima“, odnosno da naprave mehanizam da bi građani, „na lokalnom nivou, na neki način, mogli da vode borbu protiv korupcije“.

Na konferenciji su uručene zahvalnice predstavnicima Lokalnog antikorupcijskog foruma iz Niša, Misije OEBS u Srbiji, „Južnih vesti“ i dnevnog lista „Danas“.

Lokalni planovi do 30. juna

Ana Jerosimić iz Agencije za borbu protiv korupcije podsetila je da bi sve jedinice lokalne samouprave do 30. juna ove godine trebalo da usvoje lokalne antikorupcijske planove i formiraju tela za njihovo praćenje na osnovu modela koji je izradila ova Agencija. Jerosimić je rekla i da bi lokalne samouprave do oktobra ove godine trebalo da naprave i sprovedu plan i program obuke za funkcionere i službenike u lokalnim samoupravama. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari