Nagrada Heroji građanskog aktivizma uručena Inicijativi Pravo na vodu u Zrenjaninu 1Foto: M. P. / Danas

Zrenjanin pod hitno mora nešto da uradi za sebe a ne da čeka da ga pamte samo po tome što nema ispravnu vodu, udružujte se, budite solidarni, okupljate se, borite se, ulazite u poltiku, radite sve što treba da sebe i svoj grad spasete, poručio je osnivač Novog optimizma Branislav Grubački Guta na proslavi osamnaestog rođendana svog pokreta u Zrenjaninu.

On se ovom prilikom prisetio sa Petrom Janjatovim i Zdravkom Kolarom početaka Novog optimizma i prvog koncerta Darka Rundeka 2000. godine, dok su bili okupjeni u ugašenom Klubu Zeleno zvono nakon nesretnih devedesetih godina i pauze u kotaktima koja je nastala, pojasnivši kako je nakon niza godina saradnje Rundek sada podržao borbu Inicijative Prava na vodu za reke Srbije.

A da je odzvonilo, odnosno da zvoni na uzbunu u celoj zemlji po pitanju gorućih tema kakvi su ispravna voda, vazduh, zemljište,  ispravan život i politika poručili su svojim dinamičnim nastupom Đuričićevi bubnjari, najavivši mnoštvo zanimljivih gostiju i sagovornika na druženju i proslavi koju je Pokret NO organizovao.

Zašto nam je ovako kako jeste i koliko je važno da se građani stalno bore za slobode govorili su na proslavi profesorka Senka Jankov, članica Skupštine Novog Optimizma, Nenad Jelenković iz „Kapiraj.Kopiraj“ a poseban osvrt sa lepim sećanjima imao je i zagrebački novinar Hrvoje Zovko, predsednik Hrvatskog novinarskog društva.

„Borite se za pravu stvar i pošto smo smo se okupili na dan ljudskih prava, moram da kažem da to nije nešto zadato već se za ljudska prava moramo stalno boriti, posebno kada imamo globalizaciju u kojoj se manjinskim grupama želi oduzeti sve“, naveo je Hrvoje Zovko.

A dame laureati iz Prava na vodu navele su da kada su počele da se bave aktivizmom nije bilo puno protesta za vodu, niti se o tome značajno govorilo.

„Životna sredina je bila zadnja rupa na svirali, održivost, ispravna voda i vazduh, na kraju političkih programa, da bi sada tri godine nakon našeg rada i povezivanja svih malih lokalnih pokreta i problema uspeli da vidimo da se svi takmiče ko će se baviti ekologijom i biti veći zaštitnik životne sredine i vode. Ali da znate, mi nismo stali, imamo još puno posla jer mnoga mesta imaju restrikcije vode i to će tek biti ozbiljna tema“, navela je ispred Inicijative Pravo na vodu Iva Marković.

Njoj i koleginici Žaklini Živković advokat Rodljub Šabić uručio je karikaturu Dušana Petričića, dok su predstavnice Prava na vodu dodelile zahvalnice brojnim prisutnim predstavnicima lokalnih udruženja iz cele Srbiji.

Među njima i zrenjaninskom udruženju Građanski preokret, svima koji se bore za zdravu životnu sredinu a među nagrađenima bio je i Pokret Novi optimizam.

Advokat Rodljub Šabić pohvalio je tom prilikom hrabrost mladih ljudi koji predvode inicijative da se u njihovim lokalnim sredinama zaštiti priroda i podsetio da na Balkanu, od čega najviše u Srbiji, postoji 15 termoelektrana koje zagađuju vazduh više od svih 250 takvih centrala u zemljama Evrope.

Skup, koji je vodila Marija Dakić iz Novog optimizma, je završen fotografisanjem, svi gosti su dobili primerak lista Danas a potom je usedilo fotografisanje ispred zgrade poozorišta u Zrenjaninu, gde se nekad nalazio Poozorišni klub Zeleno zvono.

Veliki selfi napravljen je ispred Gradske kuće u Zrenjaninu, sa porukom „Željni vode, žedni pravde“. Žurka i slavlje nastavljeni su u jednom od zrenjaninskih klubova.

Dva dana ranije, u beogradskom Dorćol Platzu uručeno je priznanje „Povelja Dušan Mitrović“ za Dobar primer Novog Optimizma organizaciji KudeS iz Ivanjice koja organizuje Nušićijadu, prognanu a slobodnu.  Uručena su i priznanja borcima za očuvanje „tri slobode“ – slobode okupljanja, udruživanja i informisanja..

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari