„Dan maline“, manifestacija sa tradicijom dugom pola veka, biće održana u nedelju 1. jula u Brankovini. Najavljeno je učešće 50 izlagača sa područja grada Valjeva, kao i povratak izvornom obeležavanju ove manifestacije koja će imati nekoliko segmenata. Program počinje u 10.30 časova otvaranjem izložbe. U 11.00 časova održaće se savetovanje o malinarstvu, a u 12.30 je proglašenje najboljih uz program „Malini u čast“.


Za najbolje proizvođače predviđene su nagrade koje obezbeđuje Regionalna privredna komora, a posetioci će moći da uživaju u kulturno-umetničkom programu u kome će učestvovati sva kulturno-umetnička društva iz Valjeva.

„Za ovu manifestaciju raspolažemo sa samo 300.000 dinara. Nekada se Dan maline svetkovao nekoliko dana i tada je u to vreme, kada su ti dani bili najposećeniji, sve troškove snosila tadašnja „Srbijanka“, ali sada više nije tako. Tačno je da je poslednjih godina ova manifestacija gotovo zamrla, ali ovo je jedan veliki jubilej i odlučni smo u nameri da ga proslavimo onako kako to zaslužuje manifestacija koja postoji pedeset godina“, rekla je između ostalog Vesna Matić, direktorka Turističke organizacije.

– U ovom trenutku naša namera je da više uključimo Brankovinu kao selo i njene stanovnike u organizaciju Dana maline. Udruženje Čika Ljuba Nenadović koje je pokrenulo ovu manifestaciju je revitalizovano i sada je to moguće. Cilj je da se počnemo vraćati korenima. Imaćemo četiri stejdža-prvi je u crkvenoj porti i to je sajamski deo, a edukativni deo predavanja će se održati u crkvenom Domu unutar porte. Sportski stejdž, gde će biti takmičenje u malom fudbalu, biće u školskom dvorištu. Kulturno-umetnički deo biće onaj muzejski deo pored starih škola, a četvrti je vašarski kod kuće Nenadovića i tu će biti prodajni deo – najavio je Vladimir Krivošejev, direktor Narodnog muzeja Valjevo na današnjoj konferenciji za novinare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari