Društvo istoričara umetnosti Srbije za najbolju izložbu savremene likovne umetnosti za 2013. godinu proglasio je postavku „Flux likvida“ desetog Bijenala akvarela, čiju su organizatori Savremena galerije u Zrenjaninu i Umetnička kolonija Ečka.

Autorka izložbe i selektorka desetog Bijenala akvarela, direktorka Muzeja savremene umetnosti u Novom Sadu Sanja Kojić Mladenov je nagrađena za autorsku koncepciju, strukturu, selekciju umetnika i tekstualnu elaboraciju izložbe, navodi se u obrazloženju žirija kome su predsedavali Gordana Dobrić, Stevan Vuković i Sava Ristović. Autorka je redefinisala kriterijume selekcije tematskih okvira i tipova umetničkih praksi što je značajno za oblast akvarela kao tehnike koje nema velike promene.

– Na promenjenu koncepciju izložbi Bijenala akvarela ja sam se samo nadovezala, praktično na prateće izložbe koje je realizovao Sava Stepanov tokom prethodna dva bijenala, kada je obratio pažnju na prošireno polje akvarela. Želela sam da ukažem na umetnike koji se bave akvarelom i različitim pojavama koje nastaju kada se akvarel kombinuje sa drugim medijima – objašnjava Sanja Kojić Mladenov.

Sanja Kojić Mladenov je na konferenciji u Zrenjaninu izrazila nadu da će ova nagrada pomoći Savremenoj galerije da nastavi da i dalje uspešno realizuje planirane projekte.

– U akvarelu se ne dešava mnogo dinamičnih promena, ali kada dovedete nekoga ko te dobre promene vidi i zna da ih prezentuje na izložbi, onda postajete svesni šta se dešava u savremenoj umetnosti. Mislim da nagrada nije čudo jer se ovde dobro radi, galerija postoji sa kolonijom od kraja pedesetih godina 20. veka i postoji umetnički fond ravan fondovima nekih muzeja. Izvodiću nekoliko sjajnih izložbi, jedna je posvećena Ivanu Radoviću, druge dve su posvećene Tivadaru Vanjeku i Zdravku Mandiću – ocenio je likovni kritičar Sava Stepanov, član Umetničkog saveta Savremene galerije.

Rad galerije u Zrenjaninu je kontinuirano prisutan na umetničkoj sceni Srbije. Rade se internacionalni programi, predstavljaju se umetnici iz zemlje, a dobar odnos neguju prema inovativnosti. Ove nedelje otvorena je postavka radova 43 umetnika iz Zrenjanina, na revijalnoj izložbi koja se organizuje u saradnji sa Umetničkoj asocijacijom Zrenjanina.

Bijenale akvarela

Bijenale je pokrenuto 1991. godine sa idejom stimulisanja umetnika za rad u tehnici akvarela u okviru savremenog likovnog stvaralaštva. Deseto bijenale je prekinulo sa dotadašnjom tradicijom predstavljanja radova, krenuvši u korak sa savremenim svetskim tendencijama izlagačke prakse, pa je tako nastala tematska izložba potpisana imenom autora „Flux likvida“ Sanje Kojić Mladenov. Fluks likvida je polazni koncept desetog bijenala, koji u svojoj osnovnoj asocijaciji upućuje na osnovne tehnike akvarela kao što su tečnost i tečenje, dok dublje upućuje na intermedijsku praksu koju interesuje korišćenje likvida u eksperimentalnim istraživanjima kako bi se kroz inovativna rešenja oslobodili tradicionalni sistemi u umetnosti – objašnjava kustoskinja nagrađene izložbe Sunčica Lambić Fenjčev. Na izložbi su bili prisutni radovi Lane Vasiljević, dobitnice velike nagrade Bijenala, Dragana Vojvodića, Dragana Ilića, Stevana Kojića, Vesne Perunović, Aleksandra Radmanovića i Monike Sigeti, umetničke grupe dSTRUKTURA, MP art, Multiflex kao i umetnika iz Zrenjanina, Ive Nedeljkov i Milana Grahovca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari